Vrei să renunți la zahăr? Aceștia sunt cei mai buni – sau cel mai puțin nocivi – îndulcitori pe care îi poți folosi.
Zahărul e unul dintre cele mai nocive alimente. Consumul lui este asociat de obicei cu diabetul, cu bolile de inimă, iar renunțarea la acest ingredient nu poate să aducă decât beneficii pentru sănătate.
ZAHĂR? MAI BINE NU!
Studiile au arătat că un consum ridicat de zahăr poate provoca obezitate și poate afecta metabolismul, ceea ce duce, în final, la creșterea nivelului de insulină și la mărirea depozitelor de grăsime. Consumul de zahăr dă dependență prin favorizarea secreției de dopamină din creier, iar acest lucru duce la apariția poftelor greu de stăpânit și la supraconsumul de alimente, mai ales în cazul celor care înregistrează un grad mare de stres. Totuși, pentru că eliminarea dulciurilor din viața nostră poate părea o misiune imposibilă, iată câteva subtitute care înlocuiesc cu succes zahărul rafinat, atât de dăunător.
1 ȘTEVIA
Este un îndulcitor natural care provine din frunzele plantei numite științific Stevia rebaudiana, iar produsul finit este de 300 de ori mai dulce decât sucroza sau zahărul de masă, obișnuit. Stevia nu are calorii și nu crește colesterolul, dar poate lăsa un gust amărui după consum. E bine de știut că steviozida, compusul dulce din stevia, reduce tensiunea artificială și nivelul insulinei.
2 XYLITOL
Xylitolul este un alcool din zahăr cu gust dulce și este extras din porumb sau din mesteacăn și se găsește, de asemenea, în multe alte fructe și legume, Xylitolul are 2,5 calorii pe gram, cu 40% mai puține calorii decât zahărul obișnuit. Acest subtitut nu conține deloc fructoză, ingredientul principal din zahăr care e responsabil de cele mai multe efectele negative ale acestuia. Xylitolul ajută la menținerea sănătății danturii și a oaselor.
3 ZAHĂRUL DE COCOS
Este obținut din seva cocotierului și este bogat în fier, zinc, calciu, potasiu și în antioxidanți. Are indice glicemic mai scăzut decât zahărul obișnuit, dar la fel de multe calorii.
4 SIROPUL DE ARȚAR
Siropul de arțar conține multe minerale, precum calciu, potasiu, zinc și are mai mulți antioxidanți decât mierea. Acest îndulcitor natural conține și oligozaharide, eficiente în combaterea diabetului de tip 1, conform studiillor. Are indice glicemic scăzut, dar trebuie consumat cu moderație.
ÎNDULCITORII ARTIFICIALI POT AFECTA MICROFLORA INTESTINALĂ
Un aspect de care trebuie să ținem cont când consumăm frecvent îndulcitori (indiferent dacă sunt naturali artificiali) este faptul că aceștia pot afecta negativ microflora intestinală. În mod preventiv, putem include în alimentație elemente bogate în pre și probiotice (lactate fermentate, murături sau suplimente cu probiotice). Indiferent dacă ne referim la îndulcitori de sinteză sau la cei naturali/polioli, toți îndulcitorii sunt siguri pentru consum. Fiecare prezintă avantaje și dezavantaje. Alcoolii zahărului/poliotolii au aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, sunt naturali (deși pot fi obtinuți și prin sinteză), însă prezintă un gust metalic remanent care poate fi respingător care poate fi respingător în funcție de sensibilitatea individuală. În preparate îi vom găsi în permanență cu o cantitate considerabilă de grăsimi, deoarece nu sunt miscibili cu apa. Mare atenție când alegem prosuse “fără zahăr”, dar cu polioli – acestea au, de obicei, la fel de multe calorii (dar răspunsul insulinic este mult redus). În ceea ce privește îndulcitorii artificiali, aceștia nu se absorb în intestin, deși aduc zero calorii și imită perfect gustul zahărului. Au fost demonizați o bună perioadă de timp, însă studiile recente au infirmat zvonurile că ar putea crește incidența neoplaziilor, dar numai când sunt consumați cu moderație.