
Cuptoarele cu microunde sunt dispozitive populare utilizate pentru a găti alimentele în mod rapid și eficient. Cu toate acestea, există anumite afecțiuni care pot fi produse în corpul uman prin utilizarea acestor cuptoare.
Una dintre acestea este expunerea la radiațiile electromagneticelor emise de cuptoarele cu microunde. Aceste radiații pot afecta sănătatea mintală și fizică a unei persoane, precum și pot provoca probleme de somn.
De asemenea, utilizarea excesivă a cuptoarelor cu microunde poate duce la degradarea calității alimentelor, eliminând astfel anumite vitamine și minerale esențiale din acestea.
Este important să se ia în considerare aceste posibile riscuri atunci când se utilizează cuptoarele cu microunde și să se ia măsuri de precauție, precum limitarea expunerii la radiații și alegerea alimentelor proaspete în locul celor gătite în cuptorul cu microunde.
Exista cateva situatii in care oamenii au raportat probleme de sanatate care ar putea fi legate de utilizarea cuptoarelor cu microunde. Unele dintre aceste probleme includ dureri de cap, ameteala, probleme de somn si probleme digestive. De asemenea, exista preocupari privind pierderea nutrientilor din alimente atunci cand sunt gatite in cuptoare cu microunde. Cu toate acestea, este important de mentionat ca majoritatea cercetarilor efectuate pana acum nu au gasit dovezi concluzive ca utilizarea cuptoarelor cu microunde ar cauza probleme de sanatate semnificative. Este important sa se noteze ca exista diferente de calitate a produselor si de modul de utilizare.
Un cuptor cu microunde functioneaza prin emiterea de unde electromagnetice cu lungimea de unda in spectrul de microunde. Acestea patrund in alimente si agita moleculele de apa, cauzand o crestere rapida a temperaturii. In timp ce mancarea se incalzeste in cuptorul cu microunde, moleculele de apa din aliment se agita si produc caldura, fierberea alimentelor. Este important de remarcat ca cuptorul cu microunde nu „coace” alimentele, ci doar incalzeste prin agitarea moleculelor de apa. In plus, alimentele pot fi incalzite inegal, asa ca este recomandat sa se amestece sau sa se intoarca alimentele in timpul gatirii.
Cuptorul cu microunde consuma energie electrica pentru a genera microunde, care sunt ondulatii electromagnetice care patrund in mancare si incalzesc alimentele. Consumul de energie variaza in functie de puterea cuptorului si de durata utilizarii. De exemplu, un cuptor cu o putere de 800W va consuma mai multa energie decat unul de 600W. Consumul mediu de energie poate fi de aproximativ 1-2 kW pe ora. Este important sa verificati eticheta de eficienta energetica a cuptorului pentru a afla cat de mult consuma si sa alegeti unul cu un rating cat mai bun pentru a reduce costurile si impactul asupra mediului.
Un experiment, făcut pe oameni, de un tânăr din Cluj, care a şi câștigat premiul întâi în cadrul unui concurs științific din Canada, a încercat sa arate cât de dăunător este cuptorul cu microunde pentru oameni. El a împărțit 12 oameni în trei grupe: unii au mâncat alimente crude, alții alimente gătite tradițional, iar ceilalți mâncăruri gătite la microunde. După trei zile le-a fost testat pH-ul urinei.
Concluzia: Mâncarea crudă era cea mai apropiată de valoarea pH-ului sângelui şi a urinei. Mai exact, persoanele care au consumat alimente încălzite în cuptorul cu microunde aveau cel mai scăzut pH al urinei.
„Corpul nostru are un pH stabil la care trebuie să rămână. PH înseamnă potenţial hidrogen, asta înseamnă că pe o scară de la 0 la 14 unde 0 e cel mai acid, 14 este cel mai alcalin, noi ne situăm la 7.30.7,40. Dacă sângele nostru devine mai acid, din start e o platformă bună pentru boli şi alţi paraziţi care să se dezvolte în corpul nostru.”, spune Alec Blenche, consultant în nutriție.
Este adevărat că acest experiment nu este relevant, însă o mulțime de cercetători au studiat efectele folosirii cuptorului cu microunde asupra sănătății.
„Unii autori au mai consemnat la cei care abuzează de cuptorul cu microunde şi o frecvenţă mai mare a alergiilor alimentare. Probabil că denaturează partea proteică din aliment, pentru că aceea este fracțiunea antigenică care poate declanșa boli alergice în organism”, precizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
În anii 90, doi cercetători din Elveţia au realizat un experiment cu mai mulți subiecți voluntari cărora le-au dat să mănânce alimente gătite, fie tradiţional fie doar la microunde, pe o perioadă destul de lungă, jumătate de an sau chiar mai mult. Au observat că în sângele persoanelor care au ingerat alimente încălzite la microunde s-a constatat prezenţa unei scăderi a hemoglobinei, deci o tendința către anemie. De asemenea, alte efecte negative printre care cel mai important ar fi formarea micronucleelor, o caracteristică a cancerului”, explică lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, profesor în cadrul Facultăţii de Electronică Bucureşti.
Atunci când folosim cuptorul cu microunde, se produc anumite reacții între moleculele ce alcătuiesc un material.
„Cu cât timpul de expunere este mai lung, cu atât efectul poate fi mai nociv.”, avertizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.
Dar alimentele se încălzesc şi într-un cuptor clasic, aşa că cercetătorii au mers mai departe şi au făcut o comparație între diferite alimente încălzite la microunde şi într-un cuptor tradițional.
„De pildă, în cazul usturoiului s-a observat că după numai un minut de expunere în cuptorul cu microunde, proprietățile sale anticancerigene, aniinflamatorii şi toate celelalte dispar aproape cu desăvârşire. La fel şi la broccoli. Dacă usturoiul şi broccoli au pierdut din proprietăţi, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu laptele încălzit în cuptorul cu microunde”, spune lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.
Alţi cercetători au studiat compoziția a trei bucăți identice de brânză gătite diferit: prima în cuptor tradițional, a doua şi în cuptorul tradițional, şi în cel cu microunde, iar a treia doar la microunde. Calitatea nutritivă a brânzei a scăzut în toate cazurile.
„În primul caz, procentul cu care a scăzut era de vreo 4-5%, în al doilea caz 20-30%, iar în al treilea caz trecuse de 50 de procente. Deci chiar numai din cifrele acestea se poate vedea clar o diferența între cele trei moduri de gătire”, subliniază lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.
Studiile care fac legătura între folosirea cuptorului cu microunde şi apariţia bolilor sunt numeroase, dar deocamdată nu sunt suficiente pentru că Organizația Mondială a Sănătăţii să îl catalogheze drept un pericol asupra sănătății publice.