
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a atras atenția asupra unei situații care subliniază practici comerciale ce ar putea afecta atât consumatorii, cât și producătorii locali. Un plic de maioneză de 50 de grame, comercializat sub brandul românesc Olympia, a ajuns să se vândă cu doar 0,22 lei (22 de bani) în supermarketul Kaufland, după o reducere spectaculoasă de 89%. Reducerea masivă ridică semne de întrebare privind adaosurile comerciale aplicate de retaileri asupra produselor românești, ceea ce generează un dezechilibru semnificativ între prețul de achiziție și cel final al produsului.
Potrivit APC, această reducere, ce reprezintă un adaos comercial practicat de rețelele de magazine, este doar un exemplu clar al modului în care marii retaileri aplică adaosuri comerciale foarte mari, în special produselor provenite de la firmele locale. Deși prețul final este extrem de redus, ce ar putea părea o ofertă avantajoasă pentru consumatori, acest lucru subliniază realitatea complexă a relațiilor comerciale dintre retaileri și producătorii români. Astfel de practici pot duce la o presiune financiară asupra producătorilor locali, care se văd obligați să facă față unor adaosuri comerciale disproporționate.
În acest context, APC susține cu fermitate „Proiectul de Ordin privind informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate în raport cu preţul de achiziţie”, inițiat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Proiectul de Ordin este în prezent în consultare publică pe site-ul ANPC și are ca scop transparentizarea adaosurilor comerciale aplicate, oferind astfel consumatorilor informații clare cu privire la prețurile reale ale produselor pe care le achiziționează.
„Asta da reducere! Spune multe despre adaosul comercial practicat în marile lanțuri de magazine! Mişcarea consumatoristă susţine Proiectul de Ordin privind informarea consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat produselor comercializate în raport cu preţul de achiziţie, iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi aflat în consultare publică pe site-ul autorităţii până la data de 28 martie 2025.”, este mesajul transmis de ANPC pe pagina lor oficială de socializare, citat de Gandul.