Durerile de genunci ni se par firești, mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Numai că ele nu trebuie ignorate, căci pot fi semne ale unor boli grave.
Amâni vizita la medic și te tratezi cu tot felul de leacuri. Oricum, medicul de “îmbuibă” cu pastile care, pe lângă faptul că intoxică organismul, mai și costă un pumn de bani. Până la urmă, tot la mâna specialistului ajungi, dar atunci e posibil să te coste mai mult ignoranța. Bolile nu se manifestă așa cum credem noi. Dau semne când deja sunt bine instalate și în locuri total neașteptate.
1 SINDROMUL DUREROS PATELOFEMURAL
Apare, de obicei, la atleți sau la persoanele care fac zilnic efort fizic intens, însă și la persoanele cu o greutate mare. Și asta pentru că se uzează cartilajele. Durerea se simte mai intens la îndoirea genunchilor, la urcatul scărilor, la sărituri.
2 HERNIA DE DISC
Debutează prin ceea ce medicii numesc lombagie, iar noi cunoaștem sub numele de dureri de spate. Însă, când aceasta apare între vertebrele din partea de jos a coloanei, spre fese, durerea radiază spre coapse, în special în spatele genunchiului.
3 OSTEOARTRITA
E o boală degenerativă a articulațiilor care se manifestă prin ruperea și eventual pierderea cartilagiului. Refacerea parțială a genunchiului cu MAKOplasty este un tratament inovator pentru osteoartrita în stadiu mediu.
4 GUTA
Când se acumulează în organism prea mult acid uric, se declanșează și guta, care se manifestă prin dureri intense și ascuțite de genunchi.
5 AFECȚIUNI PULMONARE
Durerile în inflamațiile apărute la nivelul genunchiului pot fi semne ale unor afecțiuni grave ale plămânilor, apărute, mai ales, la persoanele fumătoare. În acest caz, durerea poate apărea și în coaste.
6 HEPATITA
Există situații în care hepatitele virale de tip B sau C se pot manifesta prin dureri la nivelul articulațiilor și, implicit, la genunchi.
IGNORANȚA DUCE LA…COMPLICAȚII
Când cartilajele se deteriorează, lucruri obișnuite, precum așezatul pe scaun, mersul și chiar dormitul, devin dureroase și dificile. Deși simptomele se pot ameliora un timp cu ajutorul terapiei medicamentoase, boala avansează până este necesar să se intervină chirurgical cu artroplastia, procedură prin care articulația normală este înlocuită cu una sintetică. Implantarea protezelor constituie soluția cea mai potrivită pentru afecțiuni cronice: gonartroza, artrita reumatoidă și alte stări posttraumatice.