joi, septembrie 21G2G - Get 2 Gether

Cea mai noua metoda prin care ti se COPIAZA datele de pe card

Numarul de atacurilor de acest tip a explodat anul acesta. Mai exact, s-a dublat fata de 2021. Raportul specialistilor arata ca, in primele 11 luni din an, produsele Kaspersky au detectat si prevenit aproape 20 de milioane de atacuri, ceea ce inseamna o crestere globala a numarului de detectari de 92%.

Cum actioneaza escrocii online

Din nefericire pentru noi, utilizatorii onesti, infractorii tin pasul cu tehnologia si elaboreaza noi si noi metode prin care sa-i insele pe oameni, pentru a le fura banii din conturi.

Cu titlu de exemplu, una dintre inselatorii functioneaza in felul urmator: este vorba despre utilizarea gresita a unui serviciu popular numit Afterpay (Clearpay in Regatul Unit si Italia), cu 20 de milioane de utilizatori activi in intreaga lume. Infractorii au creat o pagina care imita site-ul oficial, iar utilizatorii care nu si-au dat seama au introdus acolo datele cardurilor lor bancare. Atat le trebuie atacatorilor, din acest moment vor incerca sa scoata bani de pe cardul victimei.

Cardurile bancare.

Fie ca vorbim despre carduri de debit sau de credit, toate care au apărut în ultimii ani au o tehnologie care ne permite sa plătim contactless, adică fără să băgam cardul, fizic, într-un cititor. Asta este și o falsa impresie de siguranța – ai impresia ca n-ai băgat cardul în vreun aparat și n-are ce sa ți se întâmple.

Cum se face o plata contactless ?

O plata contactless, după cum ne spune și denumirea, este o plata fără contact. După ce cumpăram produsele de magazin, la casa, trecem cardul pe lângă punctul marcat pentru plata contactless și gata, plata este făcuta.

Care este problema cu plățile contactless ?

Dacă-i întrebi pe cei de la bănci, o să-ți spună ca un sistem mai sigur ca asta nu exista și nici n-o sa exista pe planata asta, ever. Adevărul este ca niciodată cardurile n-au fost mai vulnerabile; Și după cum prea bine știm, hoții sunt foarte alunecoși, fiind cu câțiva pași înaintea sistemelor/masurilor de securitate.

Dacă ma întrebi pe mine…

La momentul în care cardurile contactless au ieșit pe piața, probabil au fost foarte sigure, pentru vreo 2-3 zile, pana ce hoții și-au dat seama și au atacat securitatea acestor carduri, lucru nu prea greu de făcut în epoca democratizării tehnologiei.
Cum citești numărul de card și istoria tranzacțiilor cu telefonul ?

Este super simplu:

Activezi NFC / Instalezi aplicația și scanezi cardul. Super simplu, fără hackuri complicate, fără lecții de informatica.
Hoții sunt mult mai avansați decât telefon+NFC!

La ora actuala pe piața neagra se găsesc dispozitive, cu antele puternice, care pot citi cardurile de la 1-3 metri distanta si care folosesc un sistem de plați “PRE PLAY”. Adică te taxeaza în avans, după care acele plați sunt făcute mai departe.
Cum sa ne apăram împotriva scanării cardurilor ?

Folia metalica blochează semnalul cardului și acesta nu mai poate fi citit. Puteți folosi folie de aluminiu pe ambele parți ale cardului sau va puteți achiziționa un portofel special, care blochează undele radio.

Cum te poti proteja de astfel de metode de frauda, cand faci plati online

In primul rand, inainte de a face o plata online, dispozitivul respectiv trebuie sa aiba instalata o solutie de securitate fiabila. In al doilea rand, trebuie sa eviti sa accesezi vreun link sau sa descarci in dispozitivul tau un document primit dintr-o sursa necunoscuta. Verifica temeinic expeditorul si nu da click pe documente pe care nu le astepti sau au o prezentare prea atractiva pentru a fi reala. De asemenea, e important sa  verifice site-urile e-shop-urilor. Trebuie sa fii atent daca URL-ul este scris corect, dar si daca exista greseli de ortografie, daca exista erori de design etc.

Totodata, verifica daca pe pagina de finalizare a achizitiei exista o pictograma cu un lacat blocat langa adresa URL.

Nu in ultimul rand, fa o cercetare a companiei respective, inainte de a completa orice fel de formular pe site-ul respectiv. Vezi ce opinii au avut alti utilizatori si nu te pripi sa trimiti o comanda inainte de a te asigura ca totul este in regula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *