duminică, aprilie 20G2G - Get 2 Gether

🔗 Conectează-te cu Noi

🌿 Hai pe Facebook! 📘 Alătură-te Grupului ▶️ Urmărește pe YouTube

Decizie majoră în Ucraina: L-au dat jos pe Eminescu, din centrul Cernăuțiului. Scopul acțiunii

TRIMITE PRIETENILOR

Decizie majoră cu privire la simbolul culturii române, Mihai Eminescu. Plăcuța comemorativă cu basorelieful poetului a fost dată jos de pe fațada unui liceu din Cernăuți, Ucraina.

Plăcuța comemorativă a fost dată jos de pe Liceul nr. 22 „Anton Kohanowski”, fostul liceu „Aron pumnul”, de pe strada Ivan Franko nr. 1, centrul Cernăuțiului, fost teritoriu românesc, parte a Bucovinei de Nord, unde în continuare, trăiesc mulți vorbitori de limba română.

Hotărârea privind îndepărtarea plăcuței a fost luată la solicitarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, potrivit Deciziilor Nr. 21/27.11.2024 și Nr. 3/25.03.2025 ale Consiliului de Artă de pe lângă Consiliul local Cernăuți, relatează Buc Press.

Inscripția de pe plăcuța din centrul Cernăuțiului nu ar fi fost conformă cu adevărul științific, pentru că ar fi indicat greșit apartenența etnică a poetului și perioada în care și-a făcut studiile, la cunoscutul Liceu superior din Cernăuți. Informațiile controversate din textul de pe placa memorială, text situat sub basorelieful poetului, „sfidau bunul simț, constituind o reminiscență a propagandei sovietice mincinoase”, mai notează publicația.

Placa memorială a lui Mihai Eminescu va fi remontată, după corectură

„Erorile de pe plăcuță vor fi corectate, iar textul va fi duplicat și în limba română. Lucrarea va fi finanțată de Centrului Cultural Român ‘Eudoxiu Hurmuzachi’. După finalizarea lucrării, plăcuța va reveni la locul său”, se arată în raportul citat de Promin.

Anii petrecuți de Mihai Eminescu la Cernăuți au fost esențiali pentru formarea sa intelectuală. Cernăuțiul, cu atmosfera sa multiculturală, l-a format ca spirit artistic și i-a trezit interesul pentru identitatea românească. Acest mediu divers și bogat i-a modelat direcția viitoarei sale creații literare.


TRIMITE PRIETENILOR