marți, decembrie 5G2G - Get 2 Gether

Elemente esentiale ale terminologiei folosite pe piata futures.

Piata sub semnul taurului (Bull market)

O piata sub semnul taurului e o piata în care preturile sunt în crestere. Atunci când se spune ca o piata este bullish, exista perspectiva optimista ca preturile vor creste.

Piata sub semnul ursului (Bear market)

O piata sub semnul ursului este una în care preturile scad. Deci, o piata bearish ofera o perspectiva pesimista si operatorii considera ca preturile scad.

Pozitie “long”

Daca s-a cumparat un contract futures, cumparatorul are o pozitie long. O persoana care a cumparat 10 contracte futures pe marca germana are o pozitie long pe 10 contracte de marca. Operatorii care iau o pozitie long pe piata, se asteapta ca preturile sa creasca. Ei asteapta sa obtina profit prin vânzarea contractelor mai târziu, primind un pret mai mare decât cel platit initial.

Pozitie “short”

Cineva care vinde contracte futures este “short” – de exemplu, a avea o pozitie short pe 5 contracte de dolar SUA, înseamna ca o persoana a vândut cele 5 contracte. Dar nu trebuie confundat acest concept cu cel în care cineva care initial a avut o pozitie long prin cumpararea unor contracte futures si apoi le vinde pentru a-si compensa pozitia pe piata. Operatorul care are o pozitie short vinde, de fapt, contracte futures pe care nu le detine.

Cel care vinde short considera ca preturile au o tendinta descrescatoare si vinde contractele futures în speranta ca va obtine profit cumparându-le la un pret mai mic în viitor. Daca lucrurile vor evolua asa cum s-a anticipat si pretul scade, atunci vânzatorul îsi poate rascumpara contractele la un pret mai mic, realizând astfel profit.

Marcarea la piata

Marcarea la piata a contractelor futures face ca în fiecare zi contul sa fie creditat sau debitat, în functie de evolutia pretului de cotare fata de pretul pozitiilor deschise. Pierderea sau profitul rezultat din marcarea la piata face ca suma existenta în cont sa oscileze, însa aceasta nu poate sa scada sub nivelul marjei de mentinere.

Reechilibrarea contului de marja are loc zilnic dupa închiderea sedintei.

Daca pozitiile au înregistrat profit în timpul unei zile, profitul este trecut în cont. Se poate decide încasarea profiturilor, initierea altor contracte sau pastrarea sumei în cont ca fond de siguranta sau ca suport pentru eventualele pierderi viitoare.

Apelul în marja

În situatia în care suma din contul de marja scade sub acest nivel, titularul de cont primeste apel în marja pentru diferenta dintre nivelul marjei initiale si suma existenta în cont. Titularul de cont trebuie sa raspunda apelului în marja cu suplimentare de fonduri pâna cel târziu la începerea urmatoarei sedinte de tranzactionare, altfel i se lichideaza fortat, în piata, atâtea pozitii descoperite pâna când suma din cont ajunge la nivelul marjei initiale.

Maturitatea contractului

Contractele futures au viata limitata; ele pot fi tranzactionate pâna la o data standardizata, cunoscuta sub denumirea de scadenta contractului. Contractele expira în ultima zi de tranzactionare a lunii de scadenta. La maturitate, contractele se vor lichida fie prin livrarea fizica a activului ce sta la baza lor, fie prin livrare sau compensare cash, raportându-se la un pret prevazut în specificatiile contractelor. Maturitatea contractului, pentru situatiile în care are loc livrarea fizica, înseamna data la care se vor face sau se vor primi livrarile, daca contractul nu a fost compensat (lichidat) printr-o tranzactie egala ca marime si de sens opus înainte de maturitate. În acest caz, participantii trebuie sa-si exprime optiunea de livrare cu cel putin 10 zile înainte de data scadentei.

Livrarea

Livrarea marfurilor sau a valutelor la bursele din întreaga lume este optionala. De exemplu în SUA, 98% din contractele futures sunt lichidate în piata.

Numai aproximativ 2% din totalul contractelor futures au ca rezultat livrarea fizica sau lichidarea cash a marfii. Restul de 98% sunt compensate (offset). Aceasta înseamna ca majoritatea participantilor îsi închid pozitiile înainte de data de livrare a contractului (vânzatorii îsi rascumpara contractele futures pe care le-au vândut, iar cumparatorii revând contractele futures pe care le-au cumparat).

Pentru unele contracte futures, cum ar fi cele pe produse sintetice – indici bursieri, indici valutari, indici pe indici de bursa – nu exista posibilitatea livrarii fizice. Pozitiile sunt închise prin lichidare cash si plata diferentelor. N ziua scadentei, pozitiile deschise pe fiecare tip de contract si pentru fiecare scadenta sunt lichidate prin plata diferentelor în bani, fara a se face livrarea activelor financiare ce stau la baza indicelui (valori mobiliare, devize). Întreaga valoare a contractului nu este transferata. În schimb, exista o marcare la piata a pozitiei contractului la pretul de cotare al indicelui, obtinându-se un câstig sau o pierdere care se va adauga sau va fi scazuta din contul de marja.

Exista doua motive principale pentru care 2% din contractele futures se încheie cu livrare fizica:

– cumparatorii sau vânzatorii au nevoie de produs sau doresc sa-l vânda

– preturile futures sunt mai bune decât preturile de pe orice alta piata.

Practica a demonstrat ca importatorii si exportatorii nu doresc sa livreze sau sa primeasca valuta prin bursa, folosind-o numai pentru acoperirea riscului valutar.

Reglementarea

Reglementarea nu a aparut cu mult timp în urma, iar scopul ei este eliminarea abuzurilor si a manipularii preturilor. Atât Guvernul cât si bursele joaca un rol important în activitatea de reglementare a pietei.

În plus, fiecare bursa îsi are propriul regulament. Toate activitatile importante sunt supravegheate de comisii cu roluri bine determinate în ce priveste respectarea regulamentelor, normelor si deciziilor bursei. Comisiile disciplinare au autoritatea de a suspenda sau elimina membrii pentru încalcarea normelor de tranzactionare. Pe lânga regulamentele bursei mai sunt regulamente si norme emise de o comisie nationala, aflata în subordinea Parlamentului, cu rol de supraveghere, reglementare si autorizare a tuturor activitatilor burselor, caselor de compensatie, agentiilor de brokeraj si brokerilor.

 Simboluri si specificatii

Simbolurile sunt elemente care codifica si individualizeaza fiecare tip de produs bursier tranzactionat, formate din litere si cifre, reprezentând forme prescurtate pentru fiecare contract si pentru lunile lor de livrare.

Contractele futures au stabilite, pe lânga reguli de tranzactionare, si particularitati mentionate în specificatiile acestor contracte. Specificatiile cuprind urmatoarele date:

Simbolul contractului

Având în vedere faptul ca produsele care stau la baza contractelor au o denumire si un mod de identificare precis, nu se poate utiliza definirea completa a produsului. Practica bursiera a impus simplificarea denumirii prin simboluri. Simbolul trebuie sa fie scurt, concis si sugestiv. BMFMS a adoptat urmatoarele simboluri:

– contractul futures pe dolarul SUA, are simbolul ROL/USD

– contractul futures pe marca germana, are simbolul ROL/DEM

– contractul futures pe EURO, are simbolul ROL/EURO

– contractul futures pe indicele bursier al celor mai lichide 10 actiuni cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, stabilit dupa metodologia BVB, denumit oficial BET, are simbolul BET(ROL)

– contractul futures pe indicele bursier al actiunilor cotate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, stabilit dupa metodologia proprie a BMFMS si denumit BMS1, are simbolul BMS1 (în prezent nu se mai tranzactioneaza).

În mod similar se pot adopta simboluri pentru alte contracte sau produse. În piata de capital avem exemplele BVB care adopta simboluri pentru definirea actiunilor din 3 litere si RASDAQ care adopta simboluri formate din 4 litere.

Unitatea de tranzactionare

Specific pentru contractele futures este faptul ca acestea au standardizate cantitatile produselor, singura variabila fiind pretul. Unitatea de tranzactionare stabileste cantitatea, în functie de care se determina valoarea contractului.

La contractele tranzactionate la BMFMS unitatile de tranzactionare sunt urmatoarele:

– ROL/USD = 1.000 dolari SUA – rezulta valoarea contractului în lei

– ROL/DEM = 1.000 marci germane – rezulta valoarea contractului în lei

– ROL/EURO = 1.000 EURO – rezulta valoarea contractului în lei

– BET = 10.000 lei înmultit cu indicele BET în puncte – rezulta valoarea contractului în lei

Definirea unitatii de tranzactionare pentru produsele care nu au o valoare în lei fata de o cantitate stabilita se face diferit, prin multiplicarea unei valori în puncte cu o suma în lei. Acest sistem de calcul se aplica indicilor bursieri, cursurilor de schimb încrucisate si ratei dobânzii.

Cotarea

Acest element defineste pretul pe unitatea de tranzactionare a produsului. Pretul astfel obtinut, multiplicat cu unitatea de tranzactionare, da valoarea contractului. De exemplu, la contractul ROL/USD cotarea se face în lei pentru un dolar SUA, la indicele bursier cotarea se face în puncte pentru un indice, iar la ratele dobânzii cotarea se face în valoarea procentelor.

Pasul

Pasul reprezinta fluctuatia minima cu care se poate modifica cotatia si se refera la o miscare în sus sau în jos a pretului activului suport.

La contractele tranzactionate la BMFMS, pasul este de 1 leu pentru contractele futures ROL/USD, ROL/DEM, ROL/EURO si respectiv 0,1 puncte pentru contractul futures pe indicele bursier BET si optiunile având ca suport contractul futures pe indicele BET.

Limita de oscilatie zilnica a pretului

Pentru protectia clientilor, operatorilor si a pietei însasi, bursele decid un nivel de oscilatie zilnica a pretului fata de ziua precedenta. Aceasta limita poate fi în procente sau în valoare fixa.

Alte alternative de limitare constau în faptul ca se poate opri total tranzactionarea pentru ziua respectiva sau se poate doar întrerupe sesiunea de tranzactionare pâna când casa de compensatie determina conturile de marja, raportând pozitiile deschise la pretul la care a fost oprita sesiunea.

Stabilirea limitelor de oscilatie zilnica a preturilor este importanta pentru preîntâmpinarea unei activitati speculative intense care ar duce la cresterea volatilitatii preturilor futures si pentru acordarea timpului necesar clientilor si agentiilor de brokeraj sa raspunda apelului în marja.

Marja initiala

Aceasta este valoarea pe care un titular de cont trebuie sa o detina în contul de marja la initierea fiecarui contract. Valoarea marjei este stabilita de bursa dupa consultarea casei de compensatie, modificarea a acesteia în situatii de destabilizare a pietei fiind aplicata imediat.

Respectarea nivelului marjei initiale asigura integritatea pietei. Agentiile de brokeraj pot cere de la clientii lor sume suplimentare marjei initiale, în baza unui angajament bilateral.

La sfârsitul anului 1998 marjele initiale erau la nivelul de:

500.000 lei pentru contractul ROL/USD cu scadenta la o luna;

650.000 lei pentru contractul ROL/USD cu scadenta la 3 si 6 luni;

300.000 lei pentru contractul ROL/DEM cu scadenta la o luna;

400.000 lei pentru contractul ROL/DEM cu scadenta la 3 si 6 luni;

600.000 lei pentru contractul ROL/EURO cu scadenta la o luna;

700.000 lei pentru contractul ROL/EURO cu scadenta la 3 si 6 luni.

Marja de mentinere

Este elementul esential care asigura integritatea casei de compensatie si a agentiei de brokeraj.

Marja de mentinere reprezinta suma minima pe care un titular de cont poate sa o detina în contul de marja pentru a mentine pozitii deschise la contractele futures.

Marja de mentinere reprezinta aproximativ 75% din marja initiala.

La sfârsitul anului 1998 marjele de mentinere erau la nivelul de:

350.000 lei pentru contractul ROL/USD cu scadenta la o luna;

500.000 lei pentru contractul ROL/USD cu scadenta la 3 si 6 luni;

200.000 lei pentru contractul ROL/DEM cu scadenta la o luna;

300.000 lei pentru contractul ROL/DEM cu scadenta la 3 si 6 luni;

400.000 lei pentru contractul ROL/EURO cu scadenta la o luna;

500.000 lei pentru contractul ROL/EURO cu scadenta la 3 si 6 luni.

Scadenta contractului

Având în vedere ca tranzactiile la termen au o data de scadenta fixa, aceasta este specificata pentru fiecare în parte. Tranzactia la termen pentru un produs poate avea mai multe zile de scadenta, la o luna, 3 luni, 6luni, 9 luni, 12 luni, dar nu mai mult de 18 luni.

Lichidarea contractului la scadenta

Acest element defineste modul în care se sting obligatiile contractuale în momentul în care se ajunge la scadenta acestuia. Aici sunt incluse date privind regularizarea în raport cu pretul de lichidare.

La contractele futures pe valute fara livrare lichidarea la scadenta se face la cursul comunicat de Banca Nationala a României în acea zi.

La contractele futures pe indici bursieri lichidarea se face la valoarea indicelui comunicata de institutia care îl calculeaza.

La contractele futures cu livrarea fizica a produsului se specifica modul în care decurge aceasta livrare.

Orele de tranzactionare

Fiecare sesiune de tranzactionare are o anumita durata si ea trebuie stipulata în specificatiile contractelor, motiv pentru care este prezent si acest element.

Programul de tranzactionare în ringurile de la BMFMS este urmatorul:

– ringurile de valute                            orele 09:00 – 13:00

– ringurile de indici bursieri               orele 09:00 – 14:00

– ringurile de optiuni              orele 09:00 – 14:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *