vineri, februarie 23G2G - Get 2 Gether

LEACURILE BUNICII PENTRU GUTURAI

Poate ai auzit zicala “alimentele să-ți fie medicament”, dar ce trebuie să mănânci dacă ai răcit pentru a te însănătoși cât mai repede. În guturai sau chiar în gripă, un meniu corect ar trebui să conțină unele plante, cum sunt țelina, usturoiul, ceapa, vinetele, rădăcina de iarbă mare, frunze de podbal, sparanghelul etc. De asemenea, se recomanda adăugarea în preparatele culinare, după fierberea alimentelor, frunze de mentă, busuioc, frunze de dud etc. Măceșele, coacăzele, cătina și citricele sunt foarte bogate în vitamina C. Ca urmare, îți ajută corpul să lupte cu boala, întărindu-ți imunitatea naturală. Le poți consuma ca atare sau sub formă de ceai din măceșe ori coacăze, în care poți adăuga o felie de lămâie.

ȘODOU PENTRU RĂGUȘEALĂ

Răgușeala poate fi primul simptom al unor probleme mai grave ale sistemului respirator. Așa că ar fi bine să te tratezi din pripă. Bineînțeles, trebuie să te ferești de frig și chiar un repaus vocal este potrivit. În plus, leacul bunicii, celebrul șodou, nu ar trebui să-ți lipsească. Încălzește o cană de lapte și amestecă lichidul cu un gălbenuș crud și două lingurițe de miere. Nu tuturor li se pare delicios, dar e foarte eficient. Untul adăugat în ceai face și el minuni când ai răcit.

SUPA DE PUI, EMOLIENTĂ

Clasica supă de pui poate ameliora multe simptome ale guturaiului. Pentru a avea un efect garantat, ea trebuie să conțină pui, ceapă, cartofi, păstârnac gulii, morcov, țelină și pătrunjel. Legumele aromate desfundă nasul, iar grăsimea din pui este un adevărat emolient al căilor respiratorii. Dacă vei rade rădăcinoasele și le vei adăuga în supă dupa ce a fiert puiul, acestea vor fierbe mai puțin timp și își vor păstra mai multe substanțe nutritive și vitamine.

PODBALUL, PROTEJEAZĂ PLĂMÂNII

Este de mare ajutor în boli ale plămânilor (bronșită, astm bronșic, pneumonii, răgușeală). Fă o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. În caz de tuse productivă se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Se poate face un amestec din podbal cu frunze de pătlagină și rădăcină de lemn-dulce, din care se prepară o infuzie. Foarte bune sunt și inhalațiile cu fiertură din frunze și flori de podbal (una-doua linguri la o cană cu apă).

SIROP DE RIDICHE

Unul dintre cele mai renumite leacuri populare pentru răceli este siropul de ridiche neagră. Poți să-l prepari în casă după cum urmează: se taie o ridiche neagră în două părți inegale, cea de sus fiind ca un căpăcel. Partea de jos se scobește și se găurește la bază cu o andrea, astfel încât să se scurgă siopul prin acel orificiu. Se așază ridichea deasupra unui pahar și se pun în scobitură două-trei lingurițe de miere sau zahăr brun. Se consuma sucul care se scurge. Se poate lua până la o lingură de sirop pe oră. Este foarte eficient împotriva tusei.

ANTIINFLAMATOARE NATURALE

Semințele de gutuie, puternic emoliente, sunt indicate ca remediu în caz de tuse, răgușeală, laringită și bronșită. Pentru bolile aparatului respirator, se prepară o infuzie din semințe: o linguriță la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Și nalba mare este de folos în inflamațiile căilor respiratorii. Se prepară o infuzie din flori și frunze (o lingură de plantă la o cană cu apă). Se beau două căni pe zi îndulcite cu miere. O lingură de rădăcini curățate de nalbă tăiate mărunt se lasă la macerat într-o cană cu apă timp de două ore. Se amestecă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se strecoară și se bea încet în timpul unei zile. Pentru a trata răgușeala, poți mesteca bucăți din rădăcină de nalbă mare. Se procedeaza ca la guma de mestecat, iar partea lemnoasă nu se înghite, se aruncă după folosire. Pentru gargară, se prepară o infuzie din două linguri de flori, frunze sau rădăcini la o jumătate de litru de apă. Nu prezintă contraindicații, nici măcar în sarcină sau alăptare. Totuși, absorbția altor medicamente luate simultan poate fi întârziată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *