vineri, ianuarie 24G2G - Get 2 Gether

MAI E PUȚIN TIMP PÂNĂ LA EXAMEN ȘI COPILUL TĂU REFUZĂ SĂ ÎNVEȚE? IATĂ CUM POȚI SĂ-L MOTIVEZI ȘI SĂ-L AJUȚI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ

TRIMITE PRIETENILOR

Fiecare copil este unic și, prin urmare, fiecare copil are nevoie de un mediu diferit pentru a-și atinge potențialul. Trăind în vremurile de astăzi, când toată lumea din jurul nostru pare a fi o competiție, devine greu să ridici povara în exces pentru a studia riguros.

Chiar și adulții se confruntă cu astfel de presiuni în viața de zi cu zi, fie că este vorba despre performanța la birou sau de a ține pasul cu rețelele sociale.

În mod similar, și copiii de astăzi sunt înconjurați de diverse forme. Există o presiune constantă asupra lor pentru a performa mai bine în fiecare aspect. Unii copii sunt binecuvântați cu abilitățile potrivite de concentrare și de învățare și, prin urmare, le este ușor să învețe mai multe. În timp ce în alte cazuri, această presiune constantă asupra unor copii îi îndepărtează adesea de la studii. Le este greu să se concentreze și nu vor să studieze. Dar apare întrebarea cum să dezvolți interesul pentru studii?

In primul rand, ar fi bine sa-i arati de ce este important sa studieze si sa-si ia examenele. Da-i exemple de oameni care au reusit in viata pentru ca au invatat si au ajuns unde si-au dorit din punct de vedere profesional. Povesteste-i si problemele prin care ai trecut tu la varsta lui. Nu trebuie sa te arati in varianta ideala si perfecta. Fii sincera. Il vei ajuta si povestindu-i si greutatile prin care ai trecut si cum le-ai depasit.

EDUCA-L SA FIE RESPONSABIL

Cel mai bine ar fi sa incepi de cand este mic sa-i arati importanta scolii, care va avea prioritate in fata jocurilor si a televizorului. Ar fi indicat sa-i formezi obiceiul sa-si termine lectiile inainte sa faca altceva. O alta idee buna este sa-l lasi sa vada care sunt consecintele faptelor lui. De exemplu, nu interveni pe langa invatatoare sa nu-l penalizeze daca nu si-a facut tema sau nu a invatat.

INVATA-L SA INVETE

Copilul trebuie invatat sa invete. Ar fi indicat sa faca diverse asocieri care sa-l ajute sa inteleaga cu usurinta materialul predat. Astfel, ii poti arata cum sa-si intocmeasca fise de lectura, sa-si dozeze si sa-si prioritizeze materialul pe care il are de studiat. Daca are memorie preponderent auditiva, pune-i la dispozitie un aparat prin care poate inregistra lectiile, iar apoi sa le asculte.

NU-L SUPRASOLICITA

Cand il pui sa-si faca temele, tine cont si de curba atentiei in fiecare interval orar. Este stiut, faptul ca nu ne putem mentine atentia concentrata pe parcursul unei ore intregi. Exista o curba descendenta in care capacitatea de memorare este aproape de minimum. Nu-l forta sa invete. Chiar daca la inceput ti se va parea ca ai succes, cu timpul va face orice ca sa evite studiul. Daca-l tii cu orele la birou cu cartea in fata, este foarte probabil ca nu va memora mare lucru.

VORBESTE-I CU TACT

Nu-l cicali continuu ca are examen. Daca tipi la el, s-ar putea sa refuze sa mai faca ceva. Va detesta materia si nu vei reusi sa il convingi. In schimb, daca ii spui sa invete pe un ton relaxat si-i arati care este importanta studiului, rezultatul poate fi diferit.”Du-te să-ți faci temele acum!”. Mai ales cu un adolescent prima variantă spusă pe un ton cald va avea mai mult succes. Presiunea constantă poate duce la rebeliune sau resentimente. De asemenea, este foarte importanta pentru copil și o nutriție echilibrată care să-i ajute funcția cognitivă. Este binevenit și un supliment din plante, cum ar fi cele cu ginko biloba, vitamina B6 sau/ și magneziu.

FA ECHIPA CU EL

Copilul poate fi motivat prin stabilirea clară a unui scop și vizualizarea lui. Este important ca acesta să fie dorința lui, nu a părinților. Asadar, permite-i copilului tau să-și aleagă singuri liceul și facultatea pe care vrea să o urmeze. Nu i impune tu o anumită direcție. Pe de altă parte, încurajeaza-l și lauda-l pentru efortul pe care îl depune. Nu-l critica pentru un rezultat mai slab. În nici un caz, nu trebuie să-l compari cu alți copii. Dimpotrivă, respecta-i unicitatea lui, ritmul și capacitățile sale cognitive. Ar fi bine ca ambii părinți să-și facă timp să discute cu el despre teme, lucru suplimentar, meditații. Întreaba-l ce i se pare cel mai greu și la ce se descurcă mai bine. Copilul trebuie să simtă că faci echipă cu ei, nu că esti un dictator care abia așteaptă să-l pedepsească pentru ceva.

FII OPTIMISTA!

Concentrează-te mai degrabă pe punctele forte ale copilului tău decât pe punctele slabe. Promoveaza o abordare pozitivă a învățării care pune accent pe capacități. Dacă copilul tău nu este interesat de un anumit subiect, găsește o altă modalitate de a-i căuta interesele. De exemplu, dacă copilul tău este slab la matematică, urmează abordări diferite de cele tradiționale. Vizionați videoclipuri pe internet sau învățați-le în timp ce vă jucați sau le cumpărați ciocolată. În mod similar, dacă copilul tău este interesat de scrierea de reclame lingvistice, încurajează-l să afle mai multe despre asta. Acest lucru va promova progresul, iar copilul dumneavoastră va dezvolta un sentiment de încredere în sine care îl va determina să caute și alte tărâmuri ale cunoașterii.


TRIMITE PRIETENILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *