miercuri, septembrie 27G2G - Get 2 Gether

Metoda celor 10 obiective. O mica schimbare a catorva cuvinte din vocabularul nostru poate avea un impact enorm asupra vietii noastre.

Iata in ce consta acest exercitiu: luati o foaie de hartie, scrieti in partea de sus “Obiective” si alaturi data de azi (data zilei in care va alcatuiti lista respectiva, desi eu va recomand sa o faceti chiar acum). Notati pe aceasta foaie de hartie 10 obiective pe care doriti sa le realizati in urmatoarele 12 luni. Insa, aceste obiective, ca toate obiectivele de altfel, trebuie sa indeplineasca 3 caracteristici de baza.

1) Scrieti obiectivele la timpul prezent

Exista un lucru interesant legat de subconstientul nostru si anume, el “raspune” mai bine la afirmatiile pe care le facem la timpul prezent. Astfel, trebuie sa ne exprimam ca si cum am obtinut deja ceea ce ne dorim. De exemplu, daca vreti sa va cumparati o casa noua, nu spuneti “voi avea o casa noua pana pe data de …”, in schimb spuneti “am o casa noua pana pe data de …”, sau daca doriti sa va angajati, nu spuneti “pana pe data de … ma voi angaja”, ci spuneti “sunt angajat pana pe data de …”.

Aparent, nu este o diferenta foarte mare, insa, dupa cum probabil stiti, limbajul pe care-l folosim este foarte important si uneori, o mica schimbare a catorva cuvinte din vocabularul nostru poate avea un impact enorm asupra vietii noastre. Astfel, de acum inainte, de fiecare data cand va stabiliti un obiectiv, folositi timpul prezent, ca si cum l-ati fi realizat deja.

2) Obiectivele trebuie sa fie pozitive

De asemenea, subconstientul nu poate “procesa” negatiile, el le elimina. Astfel, atunci cand va stabiliti obiectivele, nu spuneti “nu voi mai manca mult”, in schimb spuneti “mananc mai putin la fiecare masa”. Acelasi principiu il explica si Michael J. Losier in cartea sa Legea Atractiei (en.: The Law of Attraction). Subconstientul elimina negatiile, astfel, atunci cand spuneti “nu mai mananc mult”, el va “traduce” in “mananc mai mult”.

La fel ca si mai sus, cele doua formulari exprima aproape acelasi lucru, insa, la nivel de subconstient, exista o diferenta esentiala intre ele. Despre acest lucru am mai discutat si in articolul despre afirmatiile pozitive. Este vorba de acelasi principiu, doar ca aici il aplicam la stabilirea obiectivelor.

3) Obiectivele trebuie sa fie personale

Acest aspect l-am dezbatut mai pe larg in articolul despre caracteristicile obiectivelor, insa atunci am discutat doar despre faptul ca obiectivele trebuie sa reprezinte lucruri pe care le doriti dumneavoastra, personal, si nu le faceti pentru a multumi pe altcineva. Ce as vrea sa adaug in plus, la cele spuse in acel articol, este sa folositi persoana intai singular de fiecare data cand va stabiliti obiectivele.

Iata cateva exemple de obiective care respecta cele 3 caracteristici prezentate mai sus:

Am un venit lunar de … lei pana pe data de …
Am o masina marca … pana pe data de …
Sunt angajat cu un salar de … pana pe data de …
Dupa cum puteti observa, toate aceste obiective sunt la timpul prezent, sunt pozitive si la persoana intai.

In incheiere, va recomand sa faceti chiar acum acest exercitiu, in cazul in care nu l-ati facut deja: luati o foaie de hartie, scrieti in partea de sus “Obiective” si data curenta, notati 10 obiective pe care doriti sa le realizati pe parcursul urmatoarelor 12 luni si fiti atent ca aceste obiective sa respecte cele 3 caracteristici prezentate mai sus. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *