
Viața ASCUNSĂ a stewardeselor, dincolo de zâmbetul minunat! “Abuzurile la care suntem supuse sunt inacceptabile.”
După ce a petrecut șase ani lucrând ca stewardesă, o femeie și-a împărtășit, sub protecția anonimatului, câteva dintre cele mai neașteptate și șocante situații la care a fost martoră în timpul carierei sale. Iată câteva dintre lucrurile pe care le-a dezvăluit pentru Metro.co.uk.
După ce pasagerii le predau înainte de aterizare, căștile sunt colectate și trimise către un departament special din aeroport. Acolo, muncitori cu salarii mici le dezleagă, le curăță și le sigilează pentru a fi folosite din nou. Păturile, de asemenea, sunt spălate și reîmpachetate.
Șampania este aruncată la toaletă
Înainte de aterizare, toate băuturile sunt aruncate, de la sucuri la cele mai scumpe sticle de șampanie. Fosta stewardesă a recunoscut că i se părea risipă și nu-i plăcea să facă acest lucru. În ceea ce privește mâncarea caldă neconsumată, aceasta rămâne în cuptor până când echipa de catering o preia.
Unii pasageri simulează boli pentru a obține locuri mai bune
”În unele cazuri, le spunem că vor fi întorși din drum pentru a nu pune în pericol sănătatea celorlalți pasageri. Am avut această discuție cu numeroși pasageri care pretindeau că sunt prea bolnavi pentru a zbura la clasa economy și doreau un loc la business. Nu vă puteți imagina cât de repede își reveneau și încetau să se plângă”.
Am fost martoră la mai multe decese decât la cereri în căsătorie
”De-a lungul celor șase ani, am asistat la trei decese și o singură cerere în căsătorie. Cererea în căsătorie a fost minunată, când un pasager de la clasa business ne-a rugat să-i servim iubitei sale un pahar de șampanie în care a așezat un inel, apoi s-a pus în genunchi. În schimb, decesele la care am fost martoră au fost traumatizante. Cel mai dificil a fost când o fetiță de patru ani a murit la scurt timp după decolare, pe drumul spre Germania. Am continuat manevrele de resuscitare chiar și în timpul aterizării. Mama a rămas surprinzător de calmă, dar într-un final a cedat și a țipat în agonie când a văzut cum copilul ei era înfășurat într-o pătură”.
Machiajul este obligatoriu
”Compania noastră avea un departament, pe care noi îl numeam “poliția modei”, iar acești oameni ne verificau cu atenție, încercând să găsească orice defect, fie în coafura noastră, în ținută sau în machiaj. Trebuia să folosim mereu ruj, fond de ten, creion de ochi, mascara și, în mod obligatoriu, lac de unghii”.
Avioanele sunt, în general, destul de murdare
”Husa scaunelor este schimbată doar dacă a fost vărsat pe ea sau pătată cu alte secreții. Având în vedere că avioanele sunt mereu în mișcare, curățăm doar murdăria evidentă. Unii pasageri se duc la baie desculți… nu este ceva ce aș recomanda”.
Există locuri de dormit secrete pentru personal
În avioanele Boeing 777, există o ușă ascunsă care se deschide cu un cod special. După ce deschizi ușa și urci scările, vei găsi opt cușete spațioase în care stewardesele pot dormi în timpul zborurilor lungi.
Piloții se folosesc de statutul lor pentru a seduce stewardesele
”Înainte de pandemia de Covid, era destul de frecvent ca piloții să-ți ceară numărul de telefon și să te invite în camera lor. Mi s-a întâmplat și mie, dar eu am avut o relație cu acel bărbat. Am observat promiscuitate din ambele părți. Unele femei cred că pot avansa în carieră dacă se culcă cu piloții, iar mulți bărbați profită de acest lucru”.
Aceste dezvăluiri oferă o perspectivă fascinantă asupra vieții de stewardesă și a lucrurilor care se întâmplă în spatele scenei în timpul zborurilor. De la situații amuzante și romantice până la momente tragice și șocante, pare că această carieră implică mult mai mult decât întâmpinarea pasagerilor cu un zâmbet și servirea băuturilor și mâncării.
Prin intermediul social media, cu ajutorul hashtag-urilor #crewlife, #passengershaming sau # flyingfeet, însoţitorii de zbor dezvăluie experienţele neobişnuite la bordul aeronavelor, întâlniri cu vedete şi alte experienţe inedite, relatează Daily Mail
“Niciun zbor nu este la fel. Niciodată nu ştim la ce să ne aşteptăm când ne îmbarcăm. Fiecare zi este o aventură”, spune Heather Poole, stewardesă şi autoarea cărtii, “Cruising Attitude: Tales of Crashpads, Crew Drama and Crazy Passengers”.
“Cine nu ar vrea să petreacă câteva zile în New York sau în Paris sau să se bronzeze pe o plajă din Caraibe”, a adaugat Dan Air, care a lucrat ca însoţitor de zbor timp de 10 ani pentru o companie de zbor din Marea Britanie.Viaţa unui însoţitor de zbor fascinează pe foarte multa lume. “Nu este doar un loc de muncă, reprezintă un stil de viaţă, o viaţă neobişnuită, minunată, nomadică.”, spune Poole. “Deşi suntem inconjuraţi de sute de pasageri în fiecare zi, viaţa unei stewardese poate fi una singuratică. Ne folosim foarte mult de social media, pentru a ţine legătura cu familia şi prieteni, atunci când suntem departe de casă sau obosiţi după atâtea ore de zbor”, adaugă Poole.
#passengershaming şi #crewlife sunt hashtag-uri populare care sunt utilizate des pentru a eticheta locaţii superbe, publica imagini din cabina de piloţilor, dezvălui cererile bizare ale pasagerilor.
Fostă stewardesă, Shawn Kathleen, cea care deţine blogul “Rants of a Sassy Stew” şi care a inventat hashtag-ul “passnger shaming” pe Instagram şi Facebook, are peste 300 de mii de abonaţi. Ea spune ca primeşte în fiecare săptămână sute de poze cu pasageri îmbrăcaţi sumar, călători murdari, iar majoritatea lor provenind de la alţi pasageri.
Vorbind despre ciudăţenia unor călători, Kathleen îşi aminteşte un moment când un pasager a intrebat-o daca avionul se afla in miscare, asta în timp ce aeronava se afla la 10.000 de metri înălţime.
De asemenea, Dan Air spune că este îngrijorat în legătură cu numărul de incidente cauzate de pasageri intoxicaţi. “Cu toţi bem ceva când mergem în vacanţa, dar unii oameni exagerează, iar abuzurile la care suntem supuşi sunt inacceptabile.”, a mărturisit Dan Air.
Te-ai întrebat vreodată de ce ce se plimbă stewardesele pe culoar, în avion?
Să fii stewardesă nu este o meserie atât de ușoară precum pare. E adevărat că job-ul de însoţitor de bord vine la pachet cu un salariu ce pleacă de la 1.500 de euro şi cazare în hoteluri din întreaga lume. Călătoria în jurul lumii fiind inclusă în pachet.Totuși, ca în orice meserie există și dezavantaje. Programul de lucru este obositor și poate ajunge și la 80 de ore pe lună. Zborurile lungi afectează și sănătatea.
Însoțitorii de bord au vorbit fără menajamente despre problemele lor la înălțime.
Ei au dezvăluit de ce se plimbă mereu pe culoarul dintre scaunele avionului. Iar motivul este unul la care puțini pasageri s-ar fi gândit.
Se pare că din cauza presiunii, în avion corpul nostru reține mai multă apă și gaze decât în mod normal. În cazul zborurilor de lungă durată se creează un adevărat disconfort.
Iar pentru a a ameliora această senzație, stewardesele aleg să se plimbe dintr-un capăt în altul al aeronavei.
O metodă cât de cât utilă pentru a scapă de balonare și gazele intestinale.