“Mai e rai” zice o vorbă veche. Și nu degeaba, căci acum florile înveselesc fiecare colțisor de natură. Ritualurile dedicate renașterii naturii sunt menite să ne protejeze de rele, să ne mențină sănătoși, să ne ocrotească recoltele și casele.
ARMINDENII TE PROTEJEAZĂ
Cum festinul cu mici și bere primează, puțini mai sunt cei care știu că, în popor, prima zi de Florar le este dedicată Armindenilor. Este un ritual străvechi, pentru protejarea recoltelor, viilor, livezilor și animalelor. Pe vremuri, i se mai spunea “ziua pelinului” sau a “bețivilor”. Ca să ai parte de sănătate, de noroc și de belșug, spală-te pe față, dis-de-dimineață, cu rouă, ieși să petreci la iarbă verde și bea vin pelin. Armindenii sunt ramuri verzi, atârnate la uși și la porți, menite să aducă noroc și bunăstare, să apere casa de forțele răului. Fetele de măritat plantează câte un pui de mesteacăn în fața porții, ca să atragă pețitorii. Se crede că pâinea frământată de Armindeni aduce ghinion. În această zi, nu se înjugă boii. Iar dacă nu se respectă tradiția, animalele și stăpânii se îmbolnăvesc. Același rol protector îl are și Iurea, pe 6 mai. Casele se împodobesc cu frunze de nuc sau de stejar, pentru a fi feriți de boală, de blesteme, de cumpene grele.
FEREȘTE-TE DE RELE!
Zburătoarele nu vor invada lanurile și viile dacă oamenii îl serbează cum se cuvine pe Constantinu Puilor sau Constantin Graur, pe 21 mai. Se spune că celor ce muncesc în această zi le ard bucatele pe câmp și au parte de pagube mari. Tot cu mare cinste și fără muncă trebuie celebrat și Ioan Fierbe-Piatra, în ziua de 25 mai. Altminteri, în popor se zice că urmează cumpene grele în viață, vijelii dezlănțuite și grindină, multă durere și boli.
SFÂNTUL GHERMAN ÎNSENINEAZA CERUL
Pentru a feri recoltele de răzbunarea cerului, de furtuni și de grindină, pentru a proteja animalele de lângă casă, străbunii țineau cu sfințenie sărbătoarea dedicată Sfântului Gherman că ar fi patronul vietăților, numit și Harmanul viermilor. El alungă norii și împrăștie ploile. Ca să nu se supere, nu se muncește la câmp de ziua lui, nu se coase, nu se spală și, foarte important, nu ai voie să te piepteni.