duminică, aprilie 20G2G - Get 2 Gether

🔗 Conectează-te cu Noi

🌿 Hai pe Facebook! 📘 Alătură-te Grupului ▶️ Urmărește pe YouTube

Pasca cu Brânză Dulce – Rețeta Tradițională pentru Paște!

TRIMITE PRIETENILOR

Paștele este momentul perfect pentru a pregăti preparate tradiționale care să îți aducă amintiri din copilărie. Dacă vrei să adaugi un plus de savoare mesei de Paște, nu poate lipsi din meniu o delicioasă pască cu brânză dulce, gătită după rețeta clasică. Este ușor de preparat, iar gustul său va încânta toți invitații!

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 350 g făină
  • 2 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt topit
  • 50 ml ulei
  • 175 ml lapte
  • 15 g drojdie proaspătă (sau 6 g drojdie uscată)
  • Esențe (după gust)
  • Coajă de lămâie
  • Un vârf de linguriță de sare
  • Sau, 650-700 g aluat de cozonac (opțional)

Pentru umplutură:

  • 600-700 g brânză de vaci
  • 3 ouă
  • 3 linguri smântână grasă
  • 150 g zahăr (sau după gust)
  • 4 linguri griș
  • 100 g stafide (înmuiați în esență de rom)
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță coajă de lămâie
  • Un vârf de cuțit de sare

Pentru uns:

  • 1 gălbenuș amestecat cu 2-3 linguri lapte

Mod de preparare:

  1. Pregătirea aluatului:
    • Începe prin a presăra sarea peste gălbenușuri, amestecând cu furculița și lăsând-le deoparte.
    • Pune laptele într-o crăticioară împreună cu zahărul și așează cratița pe foc mic, lăsându-l doar cât să se dizolve zahărul. După aceea, lasă-l să se răcească. Adaugă esențele și coaja de lămâie.
    • Freacă drojdia cu ½ linguriță de zahăr și las-o câteva minute să se lichefieze.
    • Cernem făina într-un bol, formăm o adâncitură în mijloc și adăugăm drojdia lichefiată. Începem să frământăm adăugând treptat amestecul de lapte. Adăugăm și gălbenușurile.
    • Frământăm aluatul până se adună într-o bilă, adăugând ulei și unt treptat. După aproximativ 15-20 de minute de frământat, lăsăm aluatul la dospit într-un bol acoperit cu un prosop curat, până își dublează volumul.
  2. Pregătirea umpluturii:
    • Amestecă într-un bol brânza de vaci cu ouăle, smântâna, zahărul, grișul, stafidele, zahărul vanilat, coaja de lămâie și sarea, până obții o compoziție uniformă.
  3. Asamblarea pascăi:
    • După ce aluatul a dospit, împarte-l în două părți egale. Din prima jumătate, întinde o foaie rotundă și așeaz-o într-o tavă de 28 cm unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.
    • Din cealaltă jumătate de aluat, formează un snur pe care îl pliezi și îl răsucești, apoi îl așezi în jurul foii din tavă. Din aluatul rămas, formează o cruce pe care o vei pune în mijlocul pascăi.
    • Toarnă amestecul de brânză peste aluat și lasă pasca să dospească încă 15-20 de minute.
    • Unge aluatul cu gălbenușul amestecat cu lapte și coace pasca la 180°C timp de 45-50 de minute sau până când devine aurie.
  4. Finalizare:
    • După ce pasca este gata, las-o să se răcească în formă, apoi scoate-o din tavă și așeaz-o pe un platou.

Această pască cu brânză dulce, pufoasă și aromată, va aduce un strop de tradiție și savoare pe masa de Paște. Dacă doriți să o înfrumusețați și mai mult, puteți presăra puțină zahăr pudră pe deasupra înainte de a o servi. Savurați-o cu cei dragi și bucurați-vă de gustul tradiției!

Spor la gătit și Poftă Bună!


TRIMITE PRIETENILOR