
Paștele este momentul perfect pentru a pregăti preparate tradiționale care să îți aducă amintiri din copilărie. Dacă vrei să adaugi un plus de savoare mesei de Paște, nu poate lipsi din meniu o delicioasă pască cu brânză dulce, gătită după rețeta clasică. Este ușor de preparat, iar gustul său va încânta toți invitații!
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 350 g făină
- 2 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 50 g unt topit
- 50 ml ulei
- 175 ml lapte
- 15 g drojdie proaspătă (sau 6 g drojdie uscată)
- Esențe (după gust)
- Coajă de lămâie
- Un vârf de linguriță de sare
- Sau, 650-700 g aluat de cozonac (opțional)
Pentru umplutură:
- 600-700 g brânză de vaci
- 3 ouă
- 3 linguri smântână grasă
- 150 g zahăr (sau după gust)
- 4 linguri griș
- 100 g stafide (înmuiați în esență de rom)
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 1 linguriță coajă de lămâie
- Un vârf de cuțit de sare
Pentru uns:
- 1 gălbenuș amestecat cu 2-3 linguri lapte
Mod de preparare:
- Pregătirea aluatului:
- Începe prin a presăra sarea peste gălbenușuri, amestecând cu furculița și lăsând-le deoparte.
- Pune laptele într-o crăticioară împreună cu zahărul și așează cratița pe foc mic, lăsându-l doar cât să se dizolve zahărul. După aceea, lasă-l să se răcească. Adaugă esențele și coaja de lămâie.
- Freacă drojdia cu ½ linguriță de zahăr și las-o câteva minute să se lichefieze.
- Cernem făina într-un bol, formăm o adâncitură în mijloc și adăugăm drojdia lichefiată. Începem să frământăm adăugând treptat amestecul de lapte. Adăugăm și gălbenușurile.
- Frământăm aluatul până se adună într-o bilă, adăugând ulei și unt treptat. După aproximativ 15-20 de minute de frământat, lăsăm aluatul la dospit într-un bol acoperit cu un prosop curat, până își dublează volumul.
- Pregătirea umpluturii:
- Amestecă într-un bol brânza de vaci cu ouăle, smântâna, zahărul, grișul, stafidele, zahărul vanilat, coaja de lămâie și sarea, până obții o compoziție uniformă.
- Asamblarea pascăi:
- După ce aluatul a dospit, împarte-l în două părți egale. Din prima jumătate, întinde o foaie rotundă și așeaz-o într-o tavă de 28 cm unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt.
- Din cealaltă jumătate de aluat, formează un snur pe care îl pliezi și îl răsucești, apoi îl așezi în jurul foii din tavă. Din aluatul rămas, formează o cruce pe care o vei pune în mijlocul pascăi.
- Toarnă amestecul de brânză peste aluat și lasă pasca să dospească încă 15-20 de minute.
- Unge aluatul cu gălbenușul amestecat cu lapte și coace pasca la 180°C timp de 45-50 de minute sau până când devine aurie.
- Finalizare:
- După ce pasca este gata, las-o să se răcească în formă, apoi scoate-o din tavă și așeaz-o pe un platou.
Această pască cu brânză dulce, pufoasă și aromată, va aduce un strop de tradiție și savoare pe masa de Paște. Dacă doriți să o înfrumusețați și mai mult, puteți presăra puțină zahăr pudră pe deasupra înainte de a o servi. Savurați-o cu cei dragi și bucurați-vă de gustul tradiției!
Spor la gătit și Poftă Bună!