marți, decembrie 5G2G - Get 2 Gether

Privatizarea Bancii Agricole sub noua denumire Raiffeisen Bank Romania

Raiffeisen Bank este o banca universala, oferind o gama completa de produse si servicii de cea mai buna calitate persoanelor fizice, IMM-urilor si corporatiilor medii si mari prin multiple canale de distributie: unitati bancare (peste 500 in intreaga tara), retele de ATM si EPOS, phone-banking (Raiffeisen Direct), mobile banking (myBanking) si internet banking (Raiffeisen Online). Banca are peste 2 milioane de clienti de retail (dintre care peste 130.000 IMM-uri) si peste 5000 de clienti companii mari si medii.

Scurta prezentare a Grupului RZB si a Raiffeisen International

Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) cu sediul in Viena este entitatea centrala a Grupului RZB. RZB ocupa a treia pozitie pe piata bancara din Austria si este institutia principala a Grupului Bancar Raiffeisen (RBG). La 31 decembrie 2006, bilantul total consolidat a fost de 205 miliarde EUR, RBG devenind cel mai puternic grup financiar din tara din punctul de vedere al activelor totale. Grupul realizeaza aproape un sfert din activitatea bancara interna si dispune de cea mai mare retea de distributie din tara, cu peste 2.250 de unitati si aproximativ 22.000 de angajati.

Infiintata in 1927, RZB ofera o gama completa de servicii bancare si de investment banking in Austria si este considerata un pionier in Europa centrala si de est. Se numara printre principalele banci din regiune, oferind servicii bancare pentru companii si persoane fizice, precum si servicii de investment banking, pe urmatoarele piete :

 •  Albania  Raiffeisen Bank Sh.a.
 •  Belarus                                   Priorbank, OAO
 •  Bosnia si Hertegovina               Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina
 •  Bulgaria  Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD
 •  Croatia  Raiffeisenbank Austria d.d.
 •  Republica Ceha                        Raiffeisenbank a.s. si eBanka, a.s.
 •  Ungaria Raiffeisen Bank Zrt.
 •  Kosovo  Raiffeisen Bank Kosovo S.A.
 •  Polonia Raiffeisen Bank Polska S.A.
 •  Romania Raiffeisen Bank S.A.
 •  Rusia ZAO Raiffeisenbank Austria
 •  Serbia    Raiffeisen banka a.d.
 •  Slovacia Tatra banka, a.s.
 •  Slovenia Raiffeisen banka d.d.
 •  Ucraina VAT Raiffeisen Bank Aval

Raiffeisen International Bank-Holding AG este compania care coordoneaza toate aceste banci , detinand majoritatea actiunilor (in cele mai multe cazuri 100% sau aproape 100%). Mai mult, din Grupul Raiffeisen International fac parte numeroase companii de leasing (inclusiv una in Kazahstan) si furnizori de servicii financiare. Raiffeisen International este o subsidiara integral consolidata a RZB care detine 68,5% din actiuni. Restul de actiuni se tranzactioneaza liber, fiind detinut de investitori institutionali sau privati. Actiunile sunt tranzactionate la Bursa de Valori din Viena.

RZB si Raiffeisen International au confirmat constant reputatia de promotori in Europa centrala si de est, infiintand prima subsidiara bancara in Ungaria inca din 1986, cu trei ani inaintea caderii Cortinei de Fier. Unul dintre cele mai recente exemple este intrarea pe piata din Belarus in ianuarie 2003, cand Raiffeisen International a achizitionat pachetul majoritar al Prioribank, a treia banca pe piata locala. Astfel, RZB a devenit primul grup financiar occidental care a demarat o investitie strategica in Belarus. Acelasi lucru s-a intamplat si in decembrie 2003, cand Raiffeisen International a castigat licitatia pentru privatizarea Bancii de Economii a Albaniei, cea mai mare banca din tara, redenumita Raiffeisen Bank in luna octombrie a anului urmator. Iar in august 2005 Raiffeisen International a achizitionat 93,5% din actiunile Bank Aval, cea de-a doua banca din Ucraina. . Aceasta tranzactie a reprezentat cea mai mare achizitie a Raiffeisen International, contribuind la consolidarea semnificativa a pozitiei sale pe plan local si regional. In urma unui proces de rebranding banca a devenit Raiffeisen Bank Aval in octombrie 2006. Odata cu achizitionarea bancii rusesti Impexbank la inceputul anului 2006, Raiffeisen International si-a consolidat si mai mult pozitia pe cea mai mare piata din Europa centrala si de est: Impexbank si Raiffeisenbank Austria, infiintate in 1997, au devenit numarul sapte pe piata locala, respectiv cea mai importanta banca occidentala din Rusia. Fuziunea dintre Impexbank si Raiffeisen s-a finalizat din punct de vedere legal in noiembrie 2007. In iulie 2006, Raiffeisen International a achizitionat in totalitate eBanka din Cehia, marindu-si astfel prezenta pe piata locala datorita bunei pozitionari a acestei banci de retail.

RZB a continuat sa-si majoreze profitul in primele trei trimestre ale anului 2007. Profitul consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) a crescut cu 43% pana la 626 milioane EUR. Crescand cu 21%, bilantul total a atins 67,5 miliarde EUR la sfarsitul lunii septembrie. Rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare s-a mentinut la 28% si raportul cost/venituri s-a imbunatatit pana la 56,2%. O retea de 3.023 unitati acoperea regiunea Europei centrale si de est, iar 57.000 de angajati deserveau peste 13 milioane de clienti.
La 30 iunie 2007 bilantul total al Grupului RZB, era de 126,1 miliarde EUR, reprezentand o crestere de 9% comparativ cu decembrie 2006. Grupul si-a dublat activele totale in ultimii trei ani. Profitul inainte de impozitare in conformitate cu IFRS a crescut cu 46% pana la 846 milioane EUR. Rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare era de 25,5%, reprezentand din nou una dintre cele mai bune rate raportate de o banca austriaca importanta. Raportul cost/venituri s-a imbunatatit cu 1,4 puncte procentuale, ajungand la 55,3%. La data raportarii, Grupul avea 58.030 de angajati in toata lumea.

In plus fata de operatiunile bancare – la care se adauga reprezentantele din Moldova (Chisinau) si Rusia (Moscova) – RZB este prezenta in Europa centrala si de est prin mai multe companii specializate care ofera, printre altele, servicii in domeniul fuziunilor si achizitiilor (M&A), dezvoltarii de proiecte imobiliare, managementului de fonduri, leasingului si creditelor ipotecare.

In Europa occidentala si in SUA, RZB este prezenta printr-o sucursala in Londra si reprezentante la New York, Bruxelles, Frankfurt, Milano, Paris si Stockholm, precum si printr-o companie de finantare in New York (cu reprezentante in Chicago, Houston si Los Angeles) si o banca subsidiara in Malta. In Asia, RZB are sucursale la Beijing (cu o reprezentanta in Zhuhai) si Singapore si reprezentante la Ho Chi Minh, Hong Kong, Mumbai, Teheran si Seul. Aceasta prezenta internationala ilustreaza clar strategia Grupului privind pietele in dezvoltare.

Angajamentul permanent al Grupului RZB pentru calitate este recunoscut prin numeroase premii locale si internationale. In iulie 2007, revista britanica „Euromoney” a desemnat RZB impreuna cu subsidiara Raiffeisen International drept „Cea mai buna banca din Europa centrala si de est”, pentru a treia oara consecutiv. In aprilie 2007, publicatia „Global Finance” a desemnat fiecare din bancile Raiffeisen International din Albania, Bosnia si Hertegovina si Serbia drept „Cea mai buna banca” din tarile respective.

De asemenea, RZB si Raiffeisen International au fost distinse de aceeasi publicatie cu premiul regional „Cea mai buna banca din Europa centrala si de est” pentru a cincea oara. In plus, Grupul RZB a primit premiul „Cea mai buna banca” pentru Albania, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Serbia si Ucraina. In noiembrie 2007, prestigioasa publicatie „The Banker”, membra a Grupului Financial Times, a acordat RZB premiul „Banca anului in Austria” pentru a doua oara consecutive, iar bancile Raiffeisen International din Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Serbia, Slovacia si Ucraina au primit premiile similare pentru tarile respective.

RZB este membra a Grupului Bancar Unico, o asociatie a bancilor cooperative europene. Cu un capital propriu de peste 170 miliarde EUR si un bilant total de peste 3.334 miliarde EUR (la sfarsitul anului 2006), Unico este categoric cel mai mare grup bancar din Europa. 531.000 de angajati deservesc peste 100 milioane de clienti prin intermediul a 38.000 de unitati bancare. Cotele medii de piata de aproximativ 17% la credite si 21% la depozite reflecta importanta grupului.

Raiffeisen Bank Romania

Prezenta Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB) in Romania a inceput in anul 1994 prin deschiderea unei reprezentante la Bucuresti. In 1998, reprezentanta a fost transformata intr-o subisidara a RZB, oferind servicii si produse pentru companii.

In acelasi timp, una dintre cele mai mari banci detinute de statul roman – Banca Agricola – se afla intr-o situatie financiara dificila. Datorita masurilor luate de autoritatile romane – precum preluarea creditelor neperformante de catre stat – banca a fost pregatita pentru privatizare in anul 2000.

In februarie 2001, RZB, impreuna cu Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), si-a exprimat interesul de a achizitiona pachetul majoritar de actiuni ale Bancii Agricole. Contractul de achizitie a fost semnat la sfarsitul lunii iulie 2002.

Activitatea Raiffeisen Bank a fost recunoscuta de prestigioase publicatii de-a lungul anilor. Astfel, in 2005 Global Finance desemneaza Raiffeisen Bank Romania “Cea mai buna banca din Romania” pentru a doua oara consecutiv, iar publicatia Business Press a apreciat Raiffeisen Bank ca fiind „Cea mai buna banca pentru activitatea corporatista a anului 2005”.

In 2006, Raiffeisen Bank a fost desemnata “Cea mai buna banca in 2006” in cadrul Galei premiilor Tribuna Economica si “Cea mai eficienta Banca a anului 2006” de catre Business Press. Anul trecut, Raiffeisen Bank a primit trofeul “Banca Anului” pentru segmentul de activitate Corporate, in cadrul Galei Premiilor Piata Financiara. De asemenea, Revista oamenilor de afaceri, Business Press, a apreciat intreaga activitate din 2007 a Raiffeisen Bank, acordand premiul de excelenta “Banca Anului” pentru portofoliul diversificat de produse si servicii.
Raiffeisen Bank a fost apreciata pentru intreaga sa activitate desfasurata in 2007, fiind desemnata “Banca Anului” atat de catre Piata Financiara pentru segmentul de activitate Corporate, cat si de catre Business Press pentru portofoliul diversificat de produse si servicii pe care le ofera. De asemenea, Camera de Comert si Industrie a Romaniei a acordat Bancii “Premiul de Excelenta in Afaceri” pentru cele mai diversificate produse si servicii bancare destinate IMM-urilor.

Emblema Raiffaisen

Calutii incrucisati reprezinta emblema Raiffeisen. Dar ce simbolizeaza aceasta emblema?
In vechime, calutii incrucisati completau varful unui acoperis de casa, protejand ocupantii acesteia de orice tip de pericol. Organizatia Raiffeisen a transformat acest simbol al protectiei in propria marca deoarece membrii acesteia se protejeaza reciproc de dificultatile economice, colaborand unul cu celalalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *