
Paloare, epuizare, oboseală, dureri de cap, stări de leșin, insomnie, senzație de frig, chiar și atunci când este cald – sunt simptome care pot sugera o posibilă anemie. Conform statisticilor existente, anemia datorată carenței de fier este o afecțiune întâlnită des în rândul femeilor.
Deoarece aceste simptome sunt tipice și în cazul altor afecțiuni și se pot manifesta inclusiv la persoanele care nu au probleme de sănătate, este importantă diagnosticarea anemiei pe baza analizelor medicale. Analizele morfologice vor indica numărul fiecarui tip de celule (leucocite, eritocite și trombocite). Un număr prea mic de eritocite (standardul este de 5 milioane la bărbați, 4,5 milioane la femei) înseamnă un număr scăzut de globule roșii, respectiv o posibilă anemie. Cel mai frecvent tip de anemie este asociat cu deficitul de fier, care se poate datora unui aport redus de alimente care conțin fier, absorbției slabe a fierului sau unei cererii crescute de fier în cazul hemoragiilor.
REZERVA DE FIER
Din cele 20 de miliarde de globule roșii din organismul uman, fierul reprezintă doar 3,5-4,5 grame. Cu toate acestea, importanța sa nu trebuie subestimată. Este într-adevăr un microelement indispensabil omului. Fierul intră în compozitia enzimelor și a celulelor roșii – hemoglobinei, esențială pentru transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi. Acțiunea generală a fierului se caracterizează prin stimularea sistemului hematopoietic. În plus, fierul are un rol important și în alte procese din corp – ajută la menținerea unor funcții vitale din organism, procese gastrointestinale, susține sistemul imunitar și ajută la reglarea temperaturii corpului. Totodată, are un efect tonic, crescând puterea și nivelul de concentrare.
DEFICITUL ȘI SUPLIMENTAREA
În general, organismul uman consumă fierul într-un mod rațional. Adulții, în special bărbații, pierd fier doar în urma unor hemoragii survenite în tractul digestiv, cel mai probabil din cauza unor anumitor afecțiuni, dar și ca un rezultat al abuzului de alcool. Necesarul zilnic de fier este mai mare la femei, datorită menstruațiilor lunare, dar și adolescentele aflate la pubertate au nevoie de un aport mai mare de fier. De asemenea, în Romania, un procent mare dintre femeile însărcinate suferă de anemie cauzată, în general, de deficitul de fier care determină atât lipsa de oxigenare a țesuturilor femeilor însărcinate, cât și ale fătului. Ca urmare a acestui deficit de fier, pot apărea contracții uterine premature (hipoxie), hemoragii postpartum. În timpul sarcinii și în următoarele 3 luni după nașterea copilului, este necesar să se suplinească fierul, la recomandarea medicului, în doză zilnică de 30-60 mg (din alimentație se absorb aproximativ 2-3 mg).
Suplimentarea este necesară atât la copiii după vârsta de 5 ani, cât și la băieții aflați la pubertate. De regulă, se consideră că persoanele după vârsta de 70 de ani formează grupul țintă de persoane cu deficit de fier. O altă categorie care necesită un aport ridicat de fier sunt sportivii. Cea mai bogată sursă de fier este carnea de vită, în special rinichii și inima, precum și ficatul de porc. De exemplu, o porție de cotlet de vită furnizează doza zilnică dublă de fier necesară la femei și doza triplă la bărbați. Fierul din carne se absoarbe în procent de 20-30%, pe când cel din produsele vegetale, doar în procent de 1-6%. Acest element se află și în gălbenușul de ou, în fulgii de ovăz, în nuci și în fasole. Tratamentul anemiei poate presupune și administrarea unor suplimente alimentare specifice.