vineri, ianuarie 24G2G - Get 2 Gether

ULEIURILE DIN PLANTE ȘI PROPRIETĂȚILE LOR TERAPEUTICE

TRIMITE PRIETENILOR

ele mai multe dintre noi folosim uleiul din floarea-soarelui în bucătărie. Dar, din când în când, ne mai răsfățăm și punem ulei de măsline în salate. Totuși, există mai multe uleiuri din plante. Află care sunt proprietățile lor terapeutice.

Uleiul din nucă de cocos, de argan, de porumb, de schinduf sau de cânepă sunt doar o parte din uleiurile cu efect terapeutic. Unele sunt folosite pe scară largă în cosmetică, dar au mai multe utilizări și proprietăți.

ULEIUL DIN NUCĂ DE COCOS

Cercetările medicale recente arată că este extrem de benefic. De aceea, popularitatea lui este în creștere chiar și în țările în care cocotierul nu crește. Datorita consistenței sale solide la temperaturi de sub 25 de grade C, uleiul din nucă de cocos poate fi folosit în loc de margarină. Atunci când este preparat prin presare la rece și provine din agricultură ecologică, este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din lume. Are proprietăți antivirale și bactericide. De aceea, poate fi de folos în numeroase infecții, stimulează sistemul imunitar și pierderea în greutate. Crește nivelul colesterolului “bun” și duce la eliminarea celui “rău”. Este folosit și în cosmetică.

ULEIUL DE PORUMB

Este mai accesibil, dar mai puțin cunoscut. Poate fi folosit la gătit, dar și în cosmetică. Reduce colesterolul, stimulează imunitatea datorită conținutului ridicat în acizi grași Omega 6. Acționează ca tonic al rinichilor, ficatului, inimii și sistemului digestiv. Are efect emolient asupra tenului și are proprietăți hipotensive și antioxidante.

ULEIUL DE ARGAN

Uleiul din argan este utilizat extern în cosmetică, în special pentru îngrijirea părului și a tenului uscat. Are și un potențial de a ajuta la tratarea unor afecțiuni cutanate, dar poate fi folosit și intern pentru alte probleme de sănătate. Cel mai bine ar fi să alegi varianta de ulei de argan obținut prin presare la rece prin presare manuală. Aceasta este un bun emolient, cicatrizant și acționează ca un agent antiîmbătrânire natural. Are și efect antioxidant și combate acțiunea radicalilor liberi. Protejează ficatul, normalizează glicemia și nivelul colesterolului, previne ateroscleroza.

ULEIUL DIN SCHINDUF

Chiar dacă este obținut din semințe, datorită compușilor volatili, este, de fapt, un ulei esențial care va fi folosit ca atare în aromaterapie. Pe cale internă se vor lua produse cu această destinație și se vor folosi conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Uleiul din schiduf are calități antivirale, anticancerigeme, antioxidante, imunomodulatoare, expectorante, neuroprotective, expectorante, hipotensive, afrodiziace. Este de folos în tratarea anumitor probleme ginecologice. Ameliorează sindromul premenstrual și promoveaza lactația la femeile care alăptează.

ULEIUL DE CĂTINĂ

Uleiul de cătină poate fi folosit, extern, în tratarea arsurilor. Combate efectele negative la radieri. Este recomandat în diferite dermatoze. Intern, acționează ca cicatrizant în ulcerul gastric și duodenal, în stări alergice, în boli endocrine, în hepatite, anemii sau astenii. Uleiul de cătină se găsește în comerț la magazinele cu produse naturale. Este bun și pentru a preveni răcelile. Se ia câte o linguriță cu o jumătate de ora înainte de masă. Dacă ți se pare grețos, bea imediat puțin suc de lămâie.

ULEIUL DE RICIN

Uleiul de ricin este mai cunoscut, dar nu mai este folosit pe scară largă, cum era în trecut. Are un gust puternic și destul de neplăcut, dar are și efecte antiinflamatoare și antioxidante. Poate ameliora mai multe probleme de sănătate. Este folosit ca tratament alternativ pentru constipație, fiind un bun laxativ. În acest scop, se ia câte o linguriță pe stomacul gol. Este util, ca uz extern, în problemele pielii: tăieturi minore, arsuri solare sau infecții fungice. Previne acneea sau eczemele. Este un emolient natural care stimulează producția de colagen și elastină. Ca urmare, acționează ca un antirid și anticearcăn. Combate căderea excesivă a părului.

CAMPIONUL SĂNĂTĂȚII

Uleiul de măsline extrairgin presat la rece e, în primul rând, nutritiv, dar este util ca adjuvant în afecțiuni hepatice. Foarte bun mai ales în dischineziile biliare, deoarece are un efect de stimulare a evacuării bilei din ficat. Are calități emoliente și formează o peliculă protectoare la suprafața tubului digestiv. Ca urmare, este utilizat în stări iritative sau arsuri stomacale și intestinale. În doze moderate, se manifestă ca un foarte bun laxativ, fără a produce colici. Pentru ca această peliculă împiedică absorbția la nivelul intestinului, se recomandă și ca antidot contra unor otrăvuri.

ATENTIE! Chiar dacă uleiurile prezentate aici pot fi folosite în alimentație sunt foarte sănătoase, nu ar trebui depășită doza de o lingură pe zi. Altfel, pot avea și ele efecte negative. Pentru cele care se folosesc doar în scop terapeutic, respectați dozele indicate.

DIN LEACURILE BUNICII

Suc pentru imunitate

Poți prepara un suc natural prin care să-ți crești imunitatea. Este foarte simplu. Pune în blender un sfert de ananas, o portocală, un morcov, puțin ghimbir, o bucățică de rădăcină de turmeric. Ananasul omoară bacteriile și combate infecțiile. Morcovii conțin betacaroten, care creste producția de celule ce luptă cu boala. Portocalele sunt o sursă de vitamina C, un antioxidant puternic. Ghimbirul reduce febra și calmează durerile în gât. Îmbunătățește circulația și ajută la eliminarea toxinelor. Turmericul are proprietăți antiinflamatoare. Este un excelent antiviral și antifungic.

Ceaiul de valeriană combate nervozitatea.

Ceaiul de valeriană este excelent în tratarea stărilor de anxietate, depresive și a insomniilor. Acizii valerianici potențează activitatea unui neurotransmitator care inhibă sistemul nervos central. Există numeroase studii clinice care demonstrează acțiunea acestei plante asupra mecanismului de inducere a somnului. De aceea, este recomandată în insomnii, nervozitate, hiperexcitabilitate motorie și senzorială, în nevroză cardiacă și ca antispastic ușor. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă rece. Se bea seara, la culcare. Nu se cunosc nici efecte secundare, nici restricții în graviditate sau interacțiuni cu alte medicamente. Nu se recomandă conducerea autoturismmului sau a altor utilaje imediat după consumul de valeriană.


TRIMITE PRIETENILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *