luni, ianuarie 20G2G - Get 2 Gether

Avantaje și riscuri Bitcoin. Ce este? Cum a apărut și cum funcționează moneda ”Bitcoin”?

TRIMITE PRIETENILOR

Monedele virtuale/criptomonede-avantaje și riscuri

Banca Națională a României are ca obiectiv principal asigurarea și păstrarea echilibrului prețurilor.  Aceasta este o instituție autonomă ce își are sediul în municipiul București. Printre principalele atribuții ale Băncii Naționale a României regăsim: emiterea bancnotelor și a monedelor ca mijloace de plată acceptate pe teritoriul României, fiind unica instituție ce are acest drept; asigură controlul instituțiilor de credit în ceea ce privește durabilitatea și buna funcționare a sistemului bancar; creează și utilizează politici monetare și politici de curs de schimb.

Moneda reprezintă unicul mijloc de schimb folosit și acceptat la tranzacționarea bunurilor. În trecut a existat o economie de transfer ce nu avea la bază moneda, schimburile realizându-se în natură pe baza bunurilor ce erau preschimbate între persoanele ce aveau interese comune. S-a ajuns la concluzia că, acest tip de schimb aduce mai multe riscuri decât avantaje. Printre acestea pot fi enumerate:

După cum bine știm, moneda îndeplinește o serie de funcții:

  • Mijloc de schimb-fiind cea mai importantă funcție,
  • Etalon al valorii
  • Prezervare a valorii
  • Funcția de mijloc de plată-presupune angajamentul de plată ce se realizează în mare parte prin intermediul monedei, aceasta demostrând puterea sa nelimitată, autonomă, și universală.
  • Funcția de lichiditate-este asociată cu funcția de mijloc de plată, ce măsoară capacitatea unui bun de a fi modificat cât mai rapid și la costuri cât mai mici în monedă efectivă.

Moneda scripturală reprezintă disponibilități în conturile curente(cecuri, cambii, viramente, etc.) nedeosebindu-se de moneda efectivă din punct de vedere al gradului de lichiditate, are un rol esențial în formarea masei monetare spre deosebire de monedele și bancnotele aflate în mișcare. În circulație, ca monedă națională este desemnat leul(1leu, 5lei, 10lei, 50lei, 100lei, 200lei și 500lei) ce are ca subdiviziune banul(1 ban, 5bani, 10bani și 50 bani).

Criptomoneda este un tip de monedă virtuală, o monedă nebancară, folosită ca mijloc de plată, fiind una dintre cele mai profitabile investiții din lume. Cea mai cunoscută monedă virtuală este Bitcoinul, ce nu poate fi deținută în formă fizică, deoarece nu este emisă de vreo bancă, ci de o platformă virtuală, fiind eliminate astfel comisioanele, iar în funcție de cererea de pe piață valoarea acesteia crește sau scade. O asemănare între banii obișnuiți și bitcoin o reprezintă încrederea deoarece atunci când moneda nu se mai dorește a fi folosită ca mijloc de schimb, aceasta își pierde valoarea și sensul.

Ce este? Cum a apărut și cum funcționează moneda ”Bitcoin”?

Moneda Bitcoin a fost invetată în anul 2009 de către Satoshi Nakamoto, reprezentând mai bine-zis un pseudonim decât o persoană, valoarea sa inițială fiind în jurul a doi dolari. Este un sistem peer to peer(egal la egal), a cărei valoare era negociată de utilizatori. Un exemplu îl reprezintă anul 2010 când s-a desfășurat prima tranzacție, în cadrul căreia un utilizator a achiziționat două pizza cu 10.000 de bitcoins. Din acel moment moneda a cunoscut numeroase perioade de apreciere și depreciere. În anul următor au existat fluctuații de valoare considerabile, pornind de la 0,32 dolari, bitcoinul a atins valoarea maxima a anului 2011 de 30 de dolari, dar s-a depreciat ajungând rapid la 2 dolari. Oscilațiile au creat o curiozitate în rândul afaceriștilor ce își asumau riscuri în cazul operațiilor cu monede.

Scopul principal al bitcoinului privește ca tranzacțiile dintre indivizi să nu fie controlate de o instituție centralizată, astfel fiecare utilizator va deține o copie a propriului fișier. Făcând o comparație între Bitcoin, aur și dolar, se poate constata că  moneda virtuală are o valoare de aproape șapte ori mai mare decât cea a comercializării aurului și de optsprezece ori decât cea a dolarului. Utilizarea acestei monede presupune deschiderea unui cont nu la bancă, ci a unui cont special format dintr-o adresă și o parolă asemănătoare rețelelor de socializare. În acest cont pot fi păstrați banii și se pot efectua plăți în conturi similare.

Principalele caracteristici ale Bitcoinului sunt:

  1. Este descentralizat: adică este păstrat de un grup de voluntari unde fiecare membru deține o copie a registrului, nefiind controlat de nici o instituție;
  2. Număr limitat de monede: comparativ cu leul, euro și dolarul, aceasta este în număr finit, indiferent de variațiile cererii, oferta rămâne aceiași: 21 de milioane de bitcoini;
  3. Psudoanonimitatea: presupune păstrarea identității secrete, cunoscându-se doar adresa calculatorului utilizatorului. În cadrul unei tranzacții, protocolul bitcoin verifică existența soldului necesar și autoritatea de a trimite bitcoin;
  4. Nu este flexibil: în cazul în care o tranzacție a fost efectuată, aceasta nu mai poate fi modificată, banii pot fi recuperați doar dacă care un alt utilizator îi trimite voluntar înapoi, astfel fiind eliminată falsificarea și modificarea tranzacțiilor.

Avantaje și riscuri Bitcoin

Printre punctele tari ale bitcoinului se enumeră:

  • Simplu de folosit: transferul monedei nu implică un proces complicat, trebuie doar adaugată adresa primitorului, suma și trimiterea propriu-zisă a banilor;
  • Integrat în internet: multe servicii au integrat moneda ca modalitate de plată deoarece aceasta a fost creată pentru internet;
  • Este rapid: timpul de trimitere al bitcoinului este asemănător cu cel al trimiterii unui e-mail, transferul realizându-se în câteva secunde, spre deosebire de expedierea banilor în altă țară care durează câteva zile;
  • Este sigur: este foarte bine securizat, fără ca cineva să reușească să găsească vulnerabilități, cu toate că se zvonește că s-a aflat în primejdiu datorită stocării nereușite a monedelor, este considerată o situație minoră deoarece nu a existat până în prezent ceva care să afecteze bitcoin îndeajuns de mult;
  • Este deflaționist: până în prezent există 11 de milioane de bitcoini, numărul total al acestora nu poate depăși 21 de milioane bitcoini creați vreodată. Acestă creștere lentă denotă faptul că valoarea acestuia se va ridica în timp.

Bitcoin a cunoscut o creștere încă din anul 2009, când a fost introdus în mod oficial. Având în vedere avantajele precizate anterior, am putea spune că este o monedă perfectă, dar s-a dovedit a nu fi chiar așa, acesta prezentând câteva dezavantaje:

  • Curbă de învățare abruptă: complexitatea suprafeței bitcoinului a făcut ca oamenii să nu își dorească moneda virtuală. Persoanele ce nu cunoșteau prea bine tehnologia se lăsau intimidate de sarcini precum: învățarea despre criptografie, securitatea portofelului digital și despre actualizarea software-ului la zi. Din momentul în care bitcoin a ajuns cunoscut tot mai multe persoane care îl uilizau au reușit să transmită informații despre acesta într-o manieră ușor de înțeles.
  • Obținerea bitcoin: procurarea de astfel de monede implică un proces online ce poate dura zile sau chiar săptămâni, acest acțiune este în schimbare datorită tranzacților ce sunt efectuate în fiecare lună;
  • Confirmarea durează: realizarea tranzacțiilor este destul de rapidă, dar timpul alocat confirmării durează până la aproximativ o oră în cadrul tranzacțiilor mai mari, însă cei mai mulți utilizatori vor să evite această așteptare.
  • Protejarea portofelului digital: pentru a evita ca banii virtuali să fie furați, este necesară deținerea unor cunoștințe tehnici, astfel încât calculatorul să fie protejat împotriva unor vulnerabilități;
  • Acceptarea limitată: spre deosebire de alte sectoare unde tranzacțiile cu bitcoin stagnează sau scad, există și zone în care numărul celor care acceptă moneda virtuală crește. Probabil, durata de acceptare în majoritatea ariilor a bitcoinului va dura ani;
  • Un viitor necunoscut: chiar dacă în prezent bitcoin este adevărata monedă a internetului, nu există nicio garanție că în viitor aceasta își va păstra locul și nu vor apărea alte monede ce o vor suplini.

În timp ce criptomonedele prezintă mai multe avantaje potențiale, ele nu stimulează creșterea pieței negre, dar poate fi folosită ca metodă de plată pentru acțiuni ilegale(droguri, furturi, pornografie ilegală, angajare pentru crimă).

Ce se întâmplă dacă bitcoinul se prăbușește?

O prăbușire a bitcoinului ar afecta mai mult decât lumea criptomonedelor. Companiile IT sunt cele mai vizate deoarece au ca mijloc de finanțare bitcoinul. Monedele virtuale au pătruns pe piețele financiare ca mijloc de tranzacționare, pe lângă vechile titluri de valoare(acțiuni și obligațiuni), iar o cădere a lor ar putea produce pagube în rândul unui număr considerabil de companii.

Bitcoin în România

            Conform Băncii Centrale, în județele: București, Timiș, au loc cele mai multe tranzacții cu bitcoin. În partea opusă, cu cele mai  puține tranzacții se află Caraș-Severin, Olt și Călărași. Banca Națională a României pentru a preveni eventualele riscuri în cadrul sistemului financiar, urmărește evoluția monedei virtuale și nu încurajează folosirea acestora indiferent de perspectiva de furnizare sau tranzacționare. Criptomoneda este cel mai des achiziționată prin intermediul serviciului Zebrapay, bitcoinul putând fi cumpărat din 800 de locații din țară.

Concluzie

            După părerea noastră, banul a reprezentat dintotdeauna o marfă de schimb, ce prezintă diverse avantaje printre care universalitatea și ușurința cu care este transportat. Faptul că banii sunt deținuți în conturi curente ajută la securizarea lor prin intermediul unui cod știut de proprietar, evitând unele incidente în cazul în care acesta i-ar fi avut în formă fizică.

Bitcoin este o monedă nouă, ce evoluează cu pași siguri în fiecare zi, fiind răspândită cu ușurință pe întregul glob de către cei care au adoptat-o, asumându-și cel mai mare risc și anume volatilitatea, sperând ca acesta va dispărea în viitor.  După cum am prezentat, bitcoinul reflectă o serie de avantaje, dar și de dezavantaje. Pentru a tinde spre succes este necesară cunoașterea și înțelegerea conceptului de monedă virtuală de către tot mai mulți oameni.

În concluzie, în viitorul apropiat fenomenul bitcoin va lua amploare și se va face remarcat pe o suprafață tot mai mare, oamenii find tentați să dețină această monedă datorită creșterilor de valoare ce se înregistrează în anumite perioade. Există și riscuri privind pierderea investițiilor deoarece prețurile urcă și coboară. Valoarea bitcoinului poate fi asociată cu o bursă de valori, singura diferență o reprezintă lipsa atingerii unui prag superior.


TRIMITE PRIETENILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *