sâmbătă, mai 25G2G - Get 2 Gether

Creatorul ChatGPT spune că inteligența artificială ar putea „stinge lumina” pentru omenire

ChatGPT a devenit o senzație în mediul online în ultimele luni însă CEO-ul OpenAI, compania care a dezvoltat chatbotul, afirmă că în cel mai sumbru scenariu inteligența artificială (AI) ar putea ajunge să „stingă lumina” pentru omenire, relatează Business Insider și Fortune Magazine.

ChatGPT este un model de procesare lingvistică dezvoltat de OpenAI. Acesta poate genera text natural, răspunde la întrebări, traduce între limbi, generează sumare și poate efectua diverse alte sarcini legate de limbaj. ChatGPT a fost antrenat pe milioane de pagini web și documente pentru a înțelege și a genera text într-o gamă largă de context și stiluri. Acesta poate fi utilizat în aplicații cum ar fi asistența virtuală, chatbot-uri și conversații automate.

Sam Altman, CEO-ul companiei tech, a vorbit despre avantajele și pericolele reprezentate de AI în timpul unui episod recent al vlog-ului StrictlyVC găzduit de Connie Loizos, o jurnalistă din Silicon Valley specializată pe tehnologie.

Aceasta l-a întrebat pe Altman care ar fi cel mai optimist și cel mai pesimist scenariu în legătură cu ascensiunea inteligenței artificiale în tot mai multe domenii.

„Cred că cel mai fericit scenariu este atât de bun încât mi-e greu să mi-l imaginez măcar. Mă pot gândi oarecum că vom avea o abundență incredibilă [de resurse] și sisteme care ne pot ajuta să rezolvăm impasurile și să îmbunătățim toate aspectele realității și să ne permită tuturor să ne trăim cele mai bune vieți”, a afirmat CEO-ul OpenAI.

El a subliniat însă că acest scenariu ultraoptimist poate fi în mod real atât de bun încât doar „o persoană cu adevărat nebună” poate vorbi în certitudini despre el.

Modelul ChatGPT, precum toate tehnologiile artificiale, poate avea un impact asupra societății și economiei, atât pozitiv, cât și negativ.

Pe de o parte, modelul poate fi utilizat în aplicații care să îmbunătățească eficiența, productivitatea și calitatea vieții, precum asistența virtuală, chatbot-uri și traduceri automatizate.

Pe de altă parte, în cazul în care tehnologia nu este utilizată responsabil și nu există reguli clare pentru ea, poate avea un impact negativ, cum ar fi înlocuirea forței de muncă umane, răspândirea de informații false și încălcări ale privacității.

Este important să se monitorizeze și să se reglementeze utilizarea acestei tehnologii pentru a minimiza impactul negativ și pentru a maximiza beneficoperirile pozitive.

Creatorul ChatGPT subliniază importanța măsurilor de siguranță în jurul AI

Însă în ceea ce privește varianta pesimistă, gândurile sale sunt destul de sumbre.

„În cazul rău, și cred că acest lucru este important de spus, este ceva de genul s-a stins lumina pentru noi toți”, a declarat Altman.

CEO-ul OpenAI a afirmat totuși că este cel mai îngrijorat de o folosire accidentală pe termen scurt a inteligenței artificiale care ar putea avea consecințe nefaste, și nu de evoluția sa în general în viitor.

„Așadar, cred că este imposibil de subliniat importanța siguranței legate de AI și a muncii din domeniu. Mi-ar plăcea să văd mult mai multe lucruri întâmplându-se”, a mai spus el.

​Microsoft a anunțat luna aceasta că este în discuții cu OpenAI pentru a investi în companie și pentru a integra chatbot-ul ChatGPT în produse precum Word, Outlook și Powerpoint, după ce a investit deja un miliard de dolari în OpenAI în 2019.

Valoarea noii investiții ar urma să se ridice la 10 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *