
In această perioadă, se fertilizează și terenul pentru usturoi, iar primăvara încă o dată se face fertilizare. Usturoiul are proprietăți antibacteriene foarte puternice. Se consumă atât crud, cât și gătit, iar de asemenea se plantează în grădină pentru protecția plantelor.
Cu două săptămâni înainte de plantarea usturoiului în pământ, fertilizați terenul cu sare de potasiu și superfosfat. Apoi, împrăștiați gunoiul de grajd descompus și cenușă de lemn. Combinarea acestor îngrășăminte va îmbunătăți considerabil rezistența la îngheț a usturoiului.
Fertilizarea primăvăratică a usturoiului. Cultura de usturoi are nevoie de azot ca să ofere o recoltă bogată.
📢 Citește și 🌿 De ce se îngălbenește usturoiul? Află acum!
Solul este fertilizat de regulă toamna sau primăvara cu compost sau humus, înainte de plantarea usturoiului, dar apa de ploaie și cea rezultată din topirea zăpezii determină pătrunderea lui în straturile mai profunde, iar stratul superficial rămâne sărac în nutrienți și trebuie fertilizat. Se poate folosi ureea pentru fertilizarea usturoiului sau amoniacul, care reprezintă o sursă bună de azot, este asimilat repede de plante și simultan le apără de dăunători și ciuperci.
Aveți nevoie doar de două linguri de amoniac 10% și de 10 litri de apă stătută. Amestecați apa stătută și amoniacul și, înainte de fertilizare, udați parcela de usturoi cu apă stătută. Apoi udați-o abundent cu soluția de amoniac, folosind stropitoarea (stropind și firele de usturoi).
După doar câteva zile de la această fertilizare veți observa că firele de usturoi devin mai verzi și încep să crească rapid.
Fertilizarea suplimentară (hrănirea) 1
De îndată ce zăpada se topește, stratul poate fi stropit cu infuzie de mraniță. Puteți împrăștia compost sau humus, adăugați puțină cenușă de lemn.
Ei bine, pentru cei care nu folosesc materie organică, o puteți înlocui cu azot-fosfor sau îngrășăminte complexe de primăvară.
📌 Ce să pui la rădăcina pomilor fructiferi în luna martie. E important să le oferi îngrijirea necesară
Fertilizarea suplimentară 2
După apariția a 2-3 frunze începe a doua hrănire. Vor fi destule 20 g de azotat de amoniu pe 1 m². Puteți înlocui azotatul cu uree, azot-fosfor sau complexe de îngrășăminte de primăvară, principalul lucru este să respectați rata de aplicare recomandată.
Fertilizarea suplimentară 3
Când începe formarea bulbului, este optim să se utilizeze un îngrășământ complex cu fosfor, potasiu și oligoelemente.
Dacă este necesar, se poate repeta aplicarea după 10 zile. Rețineți: orice fertilizare pentru usturoi trebuie oprită cu o lună înainte de data preconizată de recoltare.
Primăvara, fertilizați usturoiul de trei ori:
Prima dată după ce zăpada se va topi pe teren. Pentru aceasta, luați uree — 2 lingurițe și dizolvați-o într-o găleată cu apă.
A doua oară, la două săptămâni după prima fertilizare. Fertilizați-l cu o soluție de nitrofosca, utilizând 4 lingurițe pentru 10 litri de apă.
A treia oară, fertilizați-l la mijlocul lunii iunie. Această fertilizare este obligatorie: în 10 litri de apă dizolvați 4 lingurițe de superfosfat.
📌 Roșiile sunt bune, dar de câțiva ani mi le-a distrus Tuta absoluta. Tratament cu bune rezultate
Când usturoiul începe să crească intens, udați-l de cel puțin 2-3 ori pe sezon cu o soluție de bălegar de animale în proporție de 6:1 sau cu o soluție de guano de pasăre în raportul 1:15. Udarea trebuie făcută la rădăcină.