
August este luna în care cei mai mulți oameni își iau vacanță, dar și cea în care poți culege cele mai multe plante medicinale. Dacă vei ajunge pe poteci de munte sau în poieni însorite, uită-te în jur și vei găsi flori de leac pe care le poți lua acasă și folosi tot anul.
Trebuie să ții cont de câteva reguli pentru a le culege. De exemplu, frunzele, părțile aeriene ale plantei și florile se recoltează cel mai bine după ce s-a uscat roua, pe vreme însorită. Nu culege niciodată pe timp de ploaie, pentru că nu se vor păstra prea multe principii active. Plantele care conțin uleiuri volatile se adună pe timp noros sau dimineața, înainte de răsăritul soarelui. Semințele sau fructele se strâng pe timp răcoros, preferabil dimineața sau seara. Alege zone cât mai puțin atinse de poluare pentru a găsi plante curate.
MĂCEȘUL, SURSĂ DE VITAMINE
Măceșul poate fi găsit în zonele de deal și de câmpie. Pseudo-fructele sale conțin cantități considerabile de vitaminele C și A. De aceea, sunt un excelent tonic-vitaminizant. Mai sunt indicate pentru îmbunătățirea circulației sangvine, ca diuretic, pentru eliminarea caliculilor renali, în afecțiuni hepatice, iritații ale intestinului și viermi intestinali. În dozele indicate nu are efecte adverse sau constraindicații.
Cum îl folosești: Se face o infuzie sau decoct scurt din două lunguri de pulpă mărunțită la jumătate de litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină. Pulpa mărunțită de măceș și cătină, în părți egale, se amestecă cu miere. Se iau două-trei lingurițe din acest preparat pe stomacul gol.
SALVIA, PENTRU PROBLEMELE FICATULUI
Salvia crește în locuri nisipoase însorite, în special pe marginea râurilor sau a drumurilor rurale, în zonele de șes și de deal. Stimulează buna funcționare a bilei, a ficatului și ajută la eliminarea gazelor intestinale. Combate transpirația excesivă (o reduce cu 50%). Este ușor astringentă și antibacteriană. Intern, este indicată în indigestie. Extern, este recomandată în stări inflamatorii ale mucoasei, stomatite, gingivite, faringite, inflamații sau leziuni provocate de proteze. În combinație cu alte plante este folosită pentru tratarea afecțiunilor hepato-biliare. Se consumă sub formă de infuzie, preparate dintr-o linguriță de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se mai poate adăuga în mâncare, sub formă de condiment. Este contraindicată în sarcină. Tincturile de salvie sau extrectele din ulei esențial de salvie nu se utilizează pe termen lung, pentru că pot cauza convulsii. Se mai poate face gargară cu infuzie concentrata (două lingurițe de frunze la 100 ml apă).
PĂLĂMIDA, BURUIANĂ DE LEAC
Pălămida (Carduus arvensis) crește în grădini și pe marginea drumurilor. Este considerată buruiană, așa că bunica îți va mulțumi dacă o vei culege dintre staturile de legume. La noi se aruncă, dar este prezentă în bucătăria altor popoare. Rădăcinile plantelor tinere se consumă gătite sau crude. Principalele sale acțiuni sunt tonice, diuretice, astringente și antiinflamatoare. Rădăcina are rezultate bune în combaterea febrei și a viermilor intestinali. Mai este indicată și în alte boli ale aparatului respirator și în dischinezie biliară. Extern, este folosită pentru combaterea varicelor și a edemelor. Atenție: supradozajul, dar și preparatele din frunze de pălămida pot cauza iritații și inflamații.
Cum o folosești: Pentru uz extern: rădăcina, bine spălată, se poate consuma, ca atare, în salate sau mâncăruri.
Pentru uz extern: din planta întreagă, tocată mărunt se face un decoct concentrat (o (o parte plantă, o parte apă). Se fierbe timp de 40-60 de minute și se lasă vasul acoperit 4 ore. În fiertura răcită se înmoaie fâșii de țesătură naturală, nevopsită. Se storc și se pun pe picioare. Peste pansament se leagă ceolofan și un fular de lână și se stă așa timp de două-patru ore.
LEACURI DIN BĂTRÂNI
Argila e bună pentru detoxifiere
Argila are acțiune remineralizantă, reechilibrantă și antitoxică, indiferent de tipul de argilă (albă, galbenă, roșie, verde, gri), fiecare are un conținut impresionant de minerale esențiale printre care: siliciu, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu etc. Acestea îi conferă argilei numeroase proprietăți curative. Datorită calităților sale antitoxice, argila se recomandă frecvent în curele de detoxifiere. Curăță stomacul, vezica biliară și ficatul, intestinele, rinichii și vezica urinară, pe care le ușurează de toate reziduurile acumulate.
Ceaiul de mentă reduce stresul
Se știe că ceaiul de mentă este foarte bun în vindecarea indigestiilor, însă puțini cunosc și celelalte calități ale acestui preparat delicios. Pe lângă efectul răcoritor pe care-l transmite după consum, ceaiul de mentă are o puternică acțiune antistres. Băut înainte de culcare, ceaiul de mentă ajută la relaxare și induce starea de somn. Menta este benefică și pentru înlăturarea stărilor de anxietate, pentru calmarea migrenelor și a durerilor de cap. Doza recomandată de ceai de mentă este de 2 lingurițe de frunze uscate infuzate într-o jumătate de litru de apă, timp de 3-5 minute.