luni, ianuarie 20G2G - Get 2 Gether

CUM NE INFLUENȚEAZĂ VREMEA SĂNĂTATEA

TRIMITE PRIETENILOR

Dureri de cap, amețeli, “rău” de la inimă, sbiciune totală, iată numai câteva suferințe provocate de instabilitatea tot mai accentuată a vremii, care pare săși fi pierdut “direcția”.

Zilele calde urmate de zilele reci, diferențe mari de temperatură și de presiune atmosferică, dispariția anotimpurilor copilăriei noastre. Se răzbună natura pe om, transformându-l într-un cobai de experiență? Aflați, în continuare, despre câteva probleme de sănătate legate de schimbările bruște de anotimp.

GERUL USCAT – SPOREȘTE PROBLEMELE CARDIACE ȘI RESPIRATORII

Cu cât temperatura coboară mai mult sub 0 grade, cu atât riscul producerii infarctului crește. Acest lucru a fost demonstrat în ultimul congres al Societății Europene de Cardiologie. Frigul duce la contractarea vaselor sangvine. El crește tensiunea arterială și vâscuozitatea sângelui, în timp ce ritmul cardiac se accelerează, de unde apare și riscul de infarct. Acest mecanism favorizează crizele de angină pectorală și accidentele vasculare cerebrale.

Inhalarea aerului rece poate declanșa și o criză de astm, mai ales în caz de efort, ducând la o constricție a bronhiilor și la un spasm respirator. În sfârșit, în timpul iernii, mucoasa nasului și a gâtului se apără mai puțin bine împotriva agresiunilor. Și cum avem tendința să stăm în casa și să ne aerisim mai puțin, germenii proliferează, iar infecțiile se răspândesc. De asemenea, frigul poate provoca uscarea gravă a pielii, degerături sau contractarea vaselor sangvine.

FRIGUL UMED – AGRAVEAZĂ DURERILE REUMATICE

Dacă exista un domeniu în care vremea chiar joacă un rol foarte important, ba chiar are un rol de barometru, este acela al reumatismelor. Trei sferturi din persoanele care suferă de dureri articulare se plâng de influența timpului asupra durerilor și a înțepenirii. Ele sunt sporite de către frig, umiditate, scăderea presiunii atmosferice la apropierea vremii reci. În plus, umiditatea, ploaia și ceața fac să cadă din nou pe pământ virușii și poluarea, care sunt transportate de către vânt, ceea ce duce la infecții respiratorii.

VÂNTUL – FAVORIZEAZĂ MIGRENA, ACCIDENTELE CARDIO-VASCULARE ȘI ASTMUL

Conform medicinei chinezești, el ne dă peste cap echilibrul energetic, ba unele vânturi extrem de uscate pot chiar să îmbolnăvească un om. Ceea ce știm cu siguranță este că vântul accentuează iritabilitatea și favorizează insomniile, durerile de cap și migrenele. Cu cât suflă mai tare, cu atât temperatura pe care o resimțim este mai joasă. Drept urmare, problemele de sănătate legate de frig sunt exacerbate. Frecvența accidentelor vasculare cerebrale crește în timpul iernii, când temperatura este joasă și umiditatea slabă și, mai ales, atunci când viteza vântului este importantă. În plus, din primăvară și până toamna, în lunile în care plantele au polen, vântul îl transportă, sporind riscul de alergii respiratorii (rinită, astm alergic) și de conjunctivită.

VARIAȚIA PRESIUNII ATMOSFERICE

Sensibilitatea la presiune se explică astfel: când ea scade, aerul apasă asupra circulației creierului, asupra circulației sangvine, provocând dureri de cap, migrene și ameteli.

CĂLDURA – DUCE LA DESHIDRATARE ȘI ACCIDENTE CARDIACE

Dacă se transfrormă în caniculă, este foarte periculoasă. Copiii și persoanele în vârstă sau cele care suferă de o maladie cronică, sunt expuse în mod special la riscul de deshidratare, oboseală, confuzie, insolație, colici nefritice, crampe. Iar în cazul bolnavilor de schizofrenie sau de depresie, se constată o sporire a crizelor. O căldură mai mare, timp de două zile, este legată în mod direct de decesele prin accident vascular cerebral, aritmie și stop cardiac. Aceasta se explică mai ales printr-o sporire a efortului făcut de către inimă, prin deshidratare și scăderea nivelului de sare în organism.

SĂ NU UITĂM DE POLUARE

Nu se vorbește destul despre influența nefastă a poluării asupra stării de sănătate. Poluarea amplifică consecințele vremii asupra sănătății în mod direct, în funcție de anotimp. Poluarea cu ozon apare mai ales în timpul verii, când timpul este cald și însorit, agravând mai ales problemele respiratorii. Poluarea cu particule fine apare iarna, pe timp noros, fără vânt, și, sporește, mai ales, riscul cardio-vascular.


TRIMITE PRIETENILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *