
Atunci când mișcarea resimțită de urechea internă este diferită de cea pe care o vizualizăm, se declanșează starea de rău de mișcare. Aceasta se manifestă, cel mai frecvent, în timpul călătoriei cu un mijloc de transport – mașină, vapor sau tren.
CAUZELE RĂULUI DE MIȘCARE
Creierul nostru deține informații despre locul unde ne aflăm și momentul când suntem în mișcare. Dacă între receptorii din urechea internă responsabili de echilibru și cei vizuali există o nepotrivire de informații, creierul nu poate înregistra poziția curentă a corpului, iar organismul este derutat. Acest lucru va declanșa simptomele și semnele specifice răului de mișcare. Răul de mișcare nu produce probleme pe termen lung, dar creează disconfort. Acesta poate afecta orice categorie de vârstă sau gen. Sensibilitate crescută au femeile însărcinate, copiii cu vârste între 3 și 12 ani, dar și persoanele care se confruntă în mod frecvent cu migrene.
SIMPTOMELE RĂULUI DE MIȘCARE
Acestea pot varia de la un disconfort minor la stări mai mult sau mai puțin severe: paloare, stare de greață, transpirație rece abundentă, dureri de cap, vărsături, stare de apatie, cefalee, stare de rău general. În cele mai multe cazuri, simptomele vor stopa la scurt timp după ce mișcarea încetează sau când organismul începe să se adapteze la condițiile care cauzează problema.
PREVENȚIE
Consumați mese ușoare sau gustări cu 24 de ore înainte de călătorie.
Încercați să evitați mesele copioase sau alimetele bogate în grăsimi.
Stați în partea din față a mijlocului de transport, pentru o deplasare mai lină.
În timpul călătoriei cu mașina, așezați-vă pe scaunul din față, păstrați ochii la orizont.
Orientați fantele de ventilație spre dumneavoastră.
Puneți o pernă sau o tetieră pentru a ține capul cât mai drept posibil.
Nu citiți în timpul deplasării, pentru că simptomele se pot înrăutăți.
Hidratați-vă pe tot parcursul călătoriei.
Încercați să evitați mirosurile puternice.
REMEDII
Există o serie de remedii împotriva răului de mișcare, printre care: medicamentele atiemetice, bomboanele mentolate, tehnicile de relaxare, ghimbirul. Produsele ce au la bază extract de ghimbir, existente în farmacii, va pot ajuta să reduceți disconfortul cauzat de răul de mișcare sau altitudine, întrucât ghimbirul ajută la ameliorarea stărilor de greață, inhibă receptorii responsabili de apariția acestor stări, crește secreția de salivă, a diferitelor enzime și sucuri digestive care neutralizează acizii din stomac.