sâmbătă, mai 25G2G - Get 2 Gether

Cum se fac cele mai bune jumări și untura de porc

Jumări se pot face atât din carne de porc grasă cât și din slănină fără carne, dar cele mai bune sunt cele care au atât carne cât și grăsime

Jumările sunt un preparat tradițional romanesc gătite in special de Crăciun după tăierea porcului prin topirea slănină, se servesc calde sau reci sub forma de aperitiv, friptura sau gustare, sau date prin mașina de tocat și amestecate in aluatul unor produse de patiserie care vor ieși mult mai pufoase.

Jumări se mai pot face si de pui, rata, gâscă, găina, cocoș, pește, etc.

Crocante la exterior si moi la interior, jumările reprezintă un fel de mâncare gustos și sănătos.

Mod de preparare din porc de casa

-pentru jumări din slănină se alege slănină fără carne,
– pentru jumări cu carne se alege carne de porc grasă, slănină cu carne, fleică cu carne sau gușă de porc.
-se taie carnea de porc grasă in bucăți potrivit de mari, tăiate în bucăți egale,
– bucățile de carne, se pun intr-o cratiță sau ceaun încins și se adauga o cană cu apă si se acoperă parțial cu capac
– amestecați periodic până se evaporă apă și apare untura și tineti pe foc până în momentul când jumările capătă o culoare plăcută, aurie și mai mult sau mai puțin prăjite, mai crocante sau mai moi,
– le scoateți cu o strecurat oare și la dați un praf de sare grunjoasă, cât sunt calde.
-untura se strecoară bine eventual se presează cu o spatulă pentru a scurge excesul de grăsime și se pune la borcan.

Atentie! Nu fierbinte pentru a nu sparge borcanele.

👉 În Banat nu se folosește doar apă, ci și lapte. Motivul este acela că laptele face ca jumările să iasă mai crocante.

În timpul fierberii, laptele scade și în cele din urmă formează un fel de crustă foarte crocantă.

– la 2 kilograme de slănină se pun circa 300 de mililitri de apă şi 300 de mililitri de lapte proaspăt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *