duminică, octombrie 1G2G - Get 2 Gether

PROBEJENIA E DE TEMUT!

În credința creștină, ziua de 6 august ocupă un loc foarte important. Este sărbătoarea religioasă a Schimbării la Față a Mântuitorului. Doar că, în popor, superstițiile primează.

Obrejenia sau Probejenia, asa cum este cunoscută în folclorul tradițional sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului, marchează începutul toamnei. E momentul din an în care frunzele încep să-și schimbe culoarea, iarba nu mai crește, apele se răcesc, iar târâtoarele se retrag pentru iernat.

CE ÎNSEAMNĂ SCIMBAREA LA FAȚĂ

Denumirea sărbătorii se trage din limba slavă, traducându-se prin transformare, prefacere, schimbare. Pe de o parte, ne duce cu gândul la momentul religios evocat în Biserică, pe de alta, la transformarea naturii la început de toamnă. Schimbarea la Față reprezintă momentul în care Mântuitorul Și-a arătat scopul venirii Sale, acela de a ne face pe noi să vedem lumina credinței și să slăvim numele lui Dumnezeu. Mai greu de înțeles, această sărbătoare i-a atras îndeosebi pe călugări, pe cei care au ca scop unic în viață căutarea și aflarea luminii divine. Se mai spune că prima icoană din lume, scrisă de însiși Sfinții Apostoli, ar fi fost reprezentarea Schimbării la Față. Sărbătoarea marchează momentul în care apostolii, aflați pe Muntele Tabor împreună cu Mântuitorul, s-au convins că El nu era un simplu proroc, ci Însuși Fiul lui Dumnezeu. De aceea, pe 6 august, îndemnul tuturor duhovnicilor este acela de a alunga tot ce este rău în suflet, de a vedea doar partea frumoasă a vieții și de a ne umple cu bunătate. Și asta pentru că adevărata față a omului e lumina care se revarsă din interior, bunătatea ce izvorăște din adâncul inimii.

CE SĂ NU FACI

De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată. Ai grijă să nu te cerți cu cineva ori să fii certat, căci vei avea parte numai de scandal! E de preferat să nu pleci la drum, căci riști să te rătăcești. E bine ca nicio femeie să nu se pieptene în această zi, căci altminteri nu le va mai crește parul. Nu munci, căci altfel te poți alege cu mutilări grave ale trupului. Mai bine mergi la biserică și împarte struguri de pomană. Se spune că dacă te rogi cu credință în această zi scapi de patimi, te vindeci pentru totdeauna. Se spune că prima icoană din lume, scrisă de însiși Sfinții Apostoli, ar fi fost reprezentarea Schimbării la Față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *