marți, martie 18G2G - Get 2 Gether

🔗 Conectează-te cu Noi

🌿 Hai pe Facebook! 📘 Alătură-te Grupului ▶️ Urmărește pe YouTube

PSIHOLOG SAU PSIHIATRU…..LA CINE SĂ APELĂM?

TRIMITE PRIETENILOR

Încă există o sumedenie de idei preconcepute referitoare la tulburările mintale și la bolile psihice. De aici și teama de a merge la un specialist. Totuși, la cine ar trebui să apelăm?

Deși tratabile, cei afectați putând duce o viață perfect normală, oamenii preferă să considere tulburările psihice, în continuare, un fel de “ducă-se pe pustii”. Așa se face că, în loc să ceară sfatul specialistului, ajung să caute leac în cele mai diverse locuri, inclusiv la biserici și vrăjitoare. Cei ce suferă de boli psihice sunt priviți drept ciudați, când, de fapt, nimeni nu e scutit de apariția lor. Statisticile realizate de Liga Română de Sănătate Mintală arată că un român din zece este afectat de stări specifice depresiei. Or, de aici pleacă toate relele.

SUFLETUL DOARE?

Poate că nu. Dar suferința apare unde nu te aștepți. O durere sau un alt simptom neobișnuit nu reprezintă o afecțiune organică, ci expresia unei frământări sufletești. Este vorba de așa-numitele tulburări somatoforme. Corpul încearcă să transmită că se întâmplă ceva. Psihologul ne poate ajuta să înțelegem mesajul durerii și să înlăturăm cauza. E o legătură directă între starea de sănătate fizică și cea psihică. De exemplu, în cazul unei femei cu dureri în zona pelvină și cu simptome de natură ginecologică, fără bază organică, cauza se regăsește fie într-o istorie de abuz, fie într-un conflict legat de identitatea ei ca femeie. Rezolvarea vine prin identificarea cauzei și rezolvarea conflictului.

GREA ALEGERE!

Cu toții trecem prin perioade în care starea psihică este profund afectată, iar capacitatea de a ne reechilibra este depășită. Acestea sunt momentele când avem nevoie de ajutor. Când, în cele din urmă, ne hotărâm să apelăm la experiența unui specialist, nu știm încotro să ne îndreptăm. Psiholog, psihiatru sau ambele variante? De fapt, alegerea nu ne aparține. Tulburările psihice se întind pe o paletă largă, de la cele ușoare, anxios-depresive, atacuri de panică, dependența de alcool și substanțe, la psihoze sau chiar schizofrenie. Psihologia si psihiatria sunt două meserii distincte atât ca proces de formare profesională, cât și ca profil de lucru, însă ele se intersectează în multe puncte, obiectul muncii fiind aproximativ același. Atât psihologul, cât și psihiatrul studiază comportamentul uman, funcțiile psihice și psihopatologia. Dar, dacă privim psihopatologia ca fiind pe un spectru care la un capăt prezintă forme ușoare, iar la celalalt forme severe, psihologul cu pregătire clinică și de psihoterapie se va ocupa de prima jumătate, iar psihiatrul de cea de-a doua. Psihiatrul este cel care intervine, la nevoie, cu tratamentul medicamentos, ocupându-se de formele severe.

MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS

E recomandat să mergem la psiholog oricând trecem printr-o perioadă în care echilibrul emoțional este alterat. Dacă dezechilibrul sugerează existența unei psihopatologii, medicul de familie sau psihologul vor recomanda vizita la psihiatru. Acesta din urma tratează orice afecțiune psihică, tratamentul putând consta în medicație, psihoterapie sau o combinație a celor două. Oricât de redundant ar suna, pentru o stare psihică bună trebuie să ne îngrijim de sănătatea corpului, dar și de cea sufletească, investind în relațiile dragi și în activități care aduc bucurie. Trebuie să consolidăm o viață spirituală și un sistem de valori care să ne susțină în momentele de răscruce.


TRIMITE PRIETENILOR