vineri, februarie 23G2G - Get 2 Gether

SFINTII RECOLTELOR NE OCROTESC

In iunie, in centrul atentiei lucratorilor pamantului se afla viitorul recoltelor. Ca sa aiba parte de rod bogat, acestia pastreaza traditii din strabuni, cinstesc sfintii din calendar si respecta ritualuri speciale.

Ciresar decide soarta campului. Lipsa ploilor sau, dimpotriva, prea multa apa, grindina, distrug intr-o clipa munca taranilor. In cultura populara, sunt sfinti care apara culturile, lanurile, recoltele si care, nerespectati la timpul lor, se razbuna, nimicind totul in jur. Iar in iunie se regasesc la loc de cinste in calendarul crestin ortodox Sfintii Onufrie, Eliseu, Vartolomeu, Timofte si Iuda. Li se mai spune Sfinti Marunti. Dar ei ajuta la parguirea si coacerea la timp si in bune conditii ale recoltelor. Daca nu li se acorda respectul cuvenit, abat asupra lanurilor piatra, vijelii si trasnete distrugatoare.

AI GRIJA LA INVARTELI!

Primul care-si cere cinstire e Sfantul Bartolomeu sau Vartolomeul graului, pe 11 iunie. Acum incepe sa scada ziua si se fac primii pasi catre iarna, motiv pentru care oamenii spun ca “vara se-nvarte spre iarna”. De la “a invarti” se trage si numele de Vartolomeu. Nu se toarce si nu se lucreaza nimic ce presupune invartirea obiectelor, caci vin vijelii, vartejuri si chiar probleme de sanatate, cum sunt ametelile. Cine se pricepe face farmece de intoarcere a faptelor rele asupra faptasilor. Pe 12 iunie, e Nunta Soarecilor. Este cinstit Sfantul Onufrie. Femeile tin sarbatoarea ca sa aiba parte de belsug, sa nu manance soareci recoltele si sa nu faca viermi plantele. Nu se taie lemne, nu se face mancare. Dar e respectat, Onufrie aduce grindina si vijelii.

SEMNE BUNE, DE BELSUG

Pe 14 iunie, e Aliseul graului, ziua Sfantului Eliseu. Are grija de grane si de sporul lor. Se da de pomana pentru morti si nu se lucreaza decat pana la amiaza. Altminteri, grindina va distruge recoltele, bobul e grau va fi sec, va face taciune, se vor mana viile si se vor imbolnavi vitele. Sfantul Apostol Iuda e sarbatorit pe 19 iunie. Legendele spun ca Iuda ar fi fost fratele Sfantului Ilie si ca se razbuna prin furtuni puternice, trasnete, tunete si grindina. Se munceste numai pana la amiaza, apoi se fac petreceri, sezatori, cu mese bogate. Ceapa verde si vinul pelin nu trebuie sa lipseasca. Nu se sapa, nu se fac munci grele. Altfel, e risc sa se surpe pamantul, sa vina potop de ploaie si de grindina, de cutremur, de lovituri grave, de nebunie. Cine are fantana spala de cateva ori urciorul, carafa sau galeata cu care scoate apa. Astfel, se ingroasa lantul cu care e legat pamantul si nu vor fi cutremure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *