luni, ianuarie 20G2G - Get 2 Gether

Văd acum tot felul de aberații, despre naționalizări de bănci, petrol, gaze. Hai să facem un pic de lumină aici.

TRIMITE PRIETENILOR

Despre privatizările din România, de la mijlocul anilor 2000 atunci când mare parte dintre companiile din zona energetică s-au privatizat.
Nu. Nu a fost o vânzare condiționată. Nu a fost o sclavie. A fost altceva. Evident cu excepții.

În România s-au vândut Petrom, gaze, energie electrică din cauza corupției care ajunsese una înspăimântătoare. Toate conducerile acestor companii, încăpuseră pe mână unora numiți politic, fără a avea nicio legătură cu performanța, cu investițiile în zonă. Erau putrede. Se fura ca în codru. Directorii căpușau aceste companii. Se ajunsese la declararea unor cifre de profit de mai mare râsul și la pierderi uriașe. Sidexul producea 5% pierderi pe zi! La companii care nu aveau voie să aibă pierderi. Hidroelectrica, o companie care nu avea voie să cadă în declin era aproape de faliment!!! Deși apă e destulă. Petromul în anul 2001 avea pierderi uriașe deși combustibilul este necesar. La Hidroelectrica un bec schimbat la o hidrocentrală ajunse să coste în acet 2000 de lei în acte!

Eram economic în Evul Mediu. Se crease deja o bază pentru oligarhie politcă financiară care creștea anual și îngrozisem lumea din afară. Uitati-vă la Poșta Română, în ce hal a ajuns, deși are cea mai vastă rețea și cât de bine prosperă companiile de curierat private. Trimite cineva cu poșta română un pachet la Baia Mare sau preferați o companie privată?

Da, este un adevăr, europenii ne-au impus privatizarea acestor mari regi ale statului. Dar nu ca pe un tribut, o condiționare a integrării în UE. Pur și simplu pentru a evita rusificarea economică a României. Oligarhizarea și crearea unei mafii statal financiare. Uitați-vă cum se fac numirile în prezent la marile companii ale statului care au rămas în portofoliu. Tot politic și tot pe sistem mafiot. Nu la Transgaz ajunsese unul care falsificase diploma de facultate? Companiile statului erau pușculițe de partid. Și nu active importante în economie. SNCFR-ul și TAROM-ul sunt la limita falimentului. De ce? Management poltic defectuos, s-au scris sute de articole despre cazurile de corupție de acolo.
Nu. Nu străinii ne-au furat țara. Noi ne-am furat-o. Vestul a cerut în deceniul 90-2000 restructurarea companiilor de stat, limitarea pierderilor, performanță, management profesionist. Ce am făcut noi? FSN, CDR? am încercat să-i păcălim. Să facem o restructurare de formă, păstrând însă același mod de numiri politice, clientelare.

De bine de râu aceste companii acum funcționează. Că ne plac sau nu, că sunt austriece, italiene, fac profit. Din păcate, pentru statelor lor și nu pentru noi. Pentru că așa cum merg acum, puteau foarte bine să meargă până la privatizare. Numai că atunci noi furam din propria bătătură.

Nu, statul român nu e pregătit să le recumpere. Pentru că e același stat căruia îi sticlesc ochii, privind la ce vaci de muls ar încăpea pe mâna lor. Dacă prin absurd statul român ar pune din nou mâna pe ele, în doi trei ani, le-am readuce la corupția cronică, din anii 2000.
Asta nu înseamnă că statul nu trebuie să aibă instituții puternice care să colecteze ce îi revine. Redevențe, impozite și alte dări, să verifice profitul declarat, deducerile etc.

Popescu Liviu


TRIMITE PRIETENILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *