marți, decembrie 5G2G - Get 2 Gether

Fiica cea mică a lui Mihai Morar, a fost la un pas de a-și pierde o bucată dintr-un plămân. „O lăsasem acasă pe fiica mea cea mică, pe Roua, cu o amigdalită acută care era deja în a patra zi de tratament cu antibiotic.”

Fiica lui Mihai Morar, operată după ce a făcut pleurezie („apă la plămâni”). De la o amigdalită acută la un pas de a-și pierde o bucată din plămân

„O lăsasem acasă pe fiica mea cea mică, pe Roua, cu o amigdalită acută care era deja în a patra zi de tratament cu antibiotic. Episoadele de febră apăreau o dată la câteva ore. Era aproape o săptămână de când era sub observație medicală. Febra nu scădea. Începuse să tușească sec, să respire greu și am stabilit în acea zi să mergem din nou cu ea la un consult. La cabinet, consultul la plămâni, precum și testul CRP indicau o infecție alarmantă, asta la 4 zile după un alt consult amănunțit la care plămânii nu arătau a fi deloc afectați. Indicația medicului pediatru a fost pe loc internarea de urgență într-o clinică de pediatrie.”

Toate aceste informații, Mihai Morar le-a primit prin telefon de la soția sa. Părinții aveau deja experiență cu gemenele mai mari. Nu îi speria ideea de internare, însă starea de sănătate a fetiței a continuat să se înrăutățească rapid și după internare.

„În seara zilei de 15 decembrie, soția mea se internează cu Roua într-un spital de pediatrie. (…) La radiografia pe care i-au făcut-o după internare, lucrurile nu arătau rău, ci foarte rău. Pe lângă starea generală alterată, palidă, încercănată, febră, tuse și insuficiență respiratorie, în poză unul dintre plămânii Rouăi îi era înecat în lichid la propriu. Abia acum aveam diagnosticul exact: pneumonie cu pleurezie (acumulare mare de lichid). Cum să se întâmple asta unui copil de 3 ani, fără antecedente patologice în doar 4 zile?

Roua a avut nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a i se drena lichidul de la plămâni

În acea seară în care se internase, medicii îi fac trimiterea către un spital cu secție de pneumologie pediatrică. Roua și mama ei sunt urcate în ambulanță, traversează tot orașul și ajung la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie. (…) Pneumonia era atât de agresivă încât medicii au decis să o opereze pe Roua pentru a-i drena lichidul de la plămâni.

Neputința de a face ceva pentru copilul tău bolnav este, sigur, cel mai greu de dus dintre toate neputințele.

Soția mea mi-a trimis un mesaj. Mi-a spus: „am vorbit acum cu medicii care o vor opera. Mi-au spus că dacă plămânul e necrozat îi voi scoate o parte din el.” Cred că de la moartea bunicilor mei nu am primit un mesaj mai dureros decât ăsta.”

Acela a fost momentul în care Mihai Morar a decis să se întoarcă de urgență în București pentru a fi alături de familie.

„Operația de drenare a lichidului de la plămâni reușise. Plămânul Rouăi nu apucase să se necrozeze, chiar dacă era blocat de o crustă formată în jurul său. Medicii ne-au spus că am venit la timp, dar bacteria pe care o luase Roua, cine știe de unde, de la cine, de pe ce, fusese atât de agresivă încât în 4 zile, dintr-un plămân perfect sănătos ajunsese să-l facă să nu mai funcționeze.

Fiica lui Mihai Morar, operată după ce a făcut pleurezie („apă la plămâni”): „Mi-au spus că dacă plămânul e necrozat îi voi scoate o parte din el” | Demamici.ro

Zilele care au urmat operației nu au fost nici ele deloc ușoare. Recuperarea după o anestezie totală e complicată la un copil și nu e ușor să-i explici unui pui de om de ce trebuie să trăiască cu un tub de drenaj care îi iese din torace. Inițial echipa medicală ne anunțase că Roua trebuie să stea 3 zile la terapie intensivă, dar Roua a ieșit după o singură zi. Eram pregătiți pentru orice.

Vreau să mă înclin în fața personalului medical. Roua a fost operată, tratată și salvată într-un spital de stat. Fără niciun telefon, fără nicio intervenție. Pacienta s-a numit Roua Morar, nu fiica lui Morar. Nimeni nu știa cine e când ambulanța a dus-o la Marie Curie. Știu că e la modă să dărâmi sistemul de sănătate, și așa șubred, dar în sistemul de stat există oaze de umanitate, cum e locul ăsta în care a nimerit fiica mea.”

Sursa: Demamici.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *