vineri, februarie 23G2G - Get 2 Gether

500 de milioane de utilizatori Whatsapp au datele persoanle la vânzare pe internet

Cea mai nouă victimă a unei scurgeri de informaţii este WhatsApp, care are datele a 500 de milioane de utilizatori scoase la vânzare pe comunităţile de hackeri.

Cele mai recente date spun că sunt peste 2 miliarde de utilizatori WhatsApp activi la nivel global. În iunie 2022, aplicația avea 22 milioane de utilizatori unici.

O grupare vinde numere de telefon şi alte date ale utilizatorilor, iar mai multe detalii aflaţi mai jos.

Atunci când te înregistrezi la un serviciu precum Facebook, trebuie să bifezi o căsuță cum că ai citit termenii și condițiile în care îți este explicat cum și de către cine îți vor fi folosite datele. Sunt sigur că citești tot de fiecare dată, la fel ca și mine, și nu doar bifezi și treci mai departe… Și sunt sigur că nu scrie nicăieri acolo că datele tale vor fi vândute.

Ei bine, dacă folosești Whatsapp, trebuie să știi că e foarte probabil ca datele tale personale (nume, număr de telefon) să fie de vânzare pe internet. Conform publicației Cybernews, datele a 500 de milioane de utilizatori au fost sparte din serverele companiei.

Cea mai nouă victimă a unei scurgeri de informaţii este WhatsApp, care are datele a 500 de milioane de utilizatori scoase la vânzare pe comunităţile de hackeri. O grupare vinde numere de telefon şi alte date ale utilizatorilor, iar mai multe detalii aflaţi mai jos.

WhatsApp

Pe 16 noiembrie “cineva” a postat pe un forum de hackeri, lăudându-se că vinde o bază de date din 2022 cu 487 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor WhatsApp din 84 de ţări. Respectiva postare menţionează şi că sunt incluse datele a 32 de milioane de utilizatori din SUA. Mai sunt şi numere de telefon din Egipt (45 de milioane), Italia (35 de milioane), Arabia Saudită (29 de milioane), Franţa (20 de milioane) şi Turcia (20 de milioane).

Şi Rusia şi Marea Britanie au 10+ milioane de numere preluate. Cei de la Cybernews au investigat situaţia şi data dump-ul şi au descoperit că doar setul de date din SUA e vândut cu 7000 de dolari, iar cel din UK cu 2500 de dolari. Numerele din Germania se obţin contra a 2000 de dolari. Cineva cu siguranţă le va cumpăra şi aşteptaţi-vă că în perioada următoare să apară foarte multe apeluri de la numere necunoscute, mesaje dubioase şi apeluri din ţări… exotice.

Din aceste 500 de milioane de numere, 32 ar fi din Statele Unite, 45 de milioane din Egipt, 35 de milioane din Italia și 11 milioane din Marea Britanie. Mai mult, persoana care a făcut postarea pe acel forum de hackeri vinde și datele personale ale utilizatorilor în funcție de țară. Astfel, toate cele 32 de milioane de numere de telefon din Statele Unite s-ar vinde cu 7.000 de dolari, în timp ce cele 11 milioane din Marea Britanie s-ar vinde cu 2.500 de dolari.

Motivele pentru care cineva ar folosi aceste numere de telefon sunt phising-ul și reclamele. Imaginează-ți cum ar fi ca, într-o zi, telefonul tău să înceapă să sune în neștire și să primească tot felul de SMS-uri dubioase cum că cineva îți oferă un job part-time bine plătit în care nu trebuie să faci nimic sau cum un prinț nigerian are nevoie de 1.000 de dolari să ajungă acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *