Deși nu este atât de temut ca odinioară, menopauza este încă o perioadă majoră de tranziție în viața unei femei și, odată cu ea, vine un val de efecte secundare fizice și emoționale.
Această perioadă a vieții femeilor este cu totul specială și, cu condiția să fie abordată cum se cuvine, poate fi și una dintre cele mai fericite. Vi se pare imposibil? Ei bine, un studiu făcut în țările scandinave arată că procentul de femei fericite la vârsta a treia este mult mai ridicat decât în cazul unor grupe de vârsta mult mai tânără. Explicația este simplă: femeile la menopauză sunt scutite de furtunile emoționale și hormonale specifice tinerilor, au o maturitate psihică și, dacă au un stil de viață sănătos, se simt mult mai capabile să trăiască aspectele luminoase ale vieții.
PSIHICUL – CEA MAI IMPORTANTĂ RESURSĂ
Studiile făcute de marile companii farmaceutice pe medicamentele destinate femeilor ajunse la premenopauză și menopauză sunt cele mai dificile. De ce? Pentru că proporția participantelor la care apare efectul placebo este uriașă. În multe cazuri, s-a constatat că peste 40% dintre paciente reacționează foarte bine la apa chioară dată pe post de medicament, ceea ce face aproape imposibilă distingerea remediilor cu adevărat eficiente, de celelalte. Iar aceasta situație apare indiferent de simptome: bufeuri, palpitații sau tulburări emoționale post-menopauză. Explicația acestei situații este faptul că, în cazul femeilor care ajung la menopauză, psihicul are un efect decisiv asupra stării de sănătate. Un moral bun, încrederea în tratamentele de întreținere contează mai mult decât cel mai valoros medicament cu acțiune hormonală. Cu alte cuvinte, cheia menținerii sănătății, dar și a vindecării de neplăcerile specifice menopauzei este menținerea și creșterea optimismului, a entuziasmului, a încrederii în forțele proprii și bucuria de a trăi. Iată și modalitățile practice prin care poate fi atinsă acestă stare de spirit.
EXERCIȚIUL FIZIC
În țările nordice, în Italia sau Germania, sportul a devenit un fenomen de masă în rândul persoanelor de vârsta a treia. Se practică în primul rând mersul pe jos în pas rapid, apoi alergările pe perioade nu foarte lungi de timp, exercițiile în sălile de forță pentru dezvoltarea musculaturii spatelui și a abdomenului, gimnastica în bazin (care se face și în foarte multe stațiuni balneare cu ape sărate de la noi). De asemenea, se practică la scară largă activități fizice creative, cum ar fi grădinăritul, modelarea lutului, sculptura și pictura în natură etc. Iar cel mai spectaculos efect al tuturor acestor activități este acela că înlătură și previn depresia. Apoi, aceste activități țin departe și combat anxietatea și insomnia. Dar cel mai important lucru este acela că tratează și fac să dispară un stereotip periculos, care asociază în mod fals menopauza cu boala, cu neputința.
La nivel fizic, sportul este esențial pentru femeile aflate la menopauză, pentru că le ajută la prevenirea unor probleme cum ar fi prolapsul organelor interne, tulburările cardiace, bolile reumatice și, cea mai sâcâitoare dintre ele: osteoporoza. Mai exact, dezvoltarea musculaturii prin sport previne cele mai grave complicații ale osteoporozei: fracturile. Aceasta, în condițiile în care femelile cu osteoporoza sunt de zece ori mai expuse fracturilor de coloană, de bazin sau de femur, decât cele sănătoase. O simplă cădere sau chiar o mișcare greșită, la femeile ajunse la menopauză și care sunt supraponderale, poate produce o asemenea fractură. Iar studiile arată că femeile de vârsta a treia care fac regulat exerciții fizice sunt mai puțin predispuse la accidente care să producă fracturi.
CURA DE SOARE
În contact cu retina, razele de soare determină creierul să pună în circulație substanțe care alungă depresia, îmbunătățesc relaxarea și somnul. Cu alte cuvinte, expunerea la soare este un excelent remediu pentru tulburările emoționale specifice menopauzei. Apoi, razele de soare sunt esențiale pentru producerea vitaminei D, care la femeile de vârsta a treia este un medicament redutabil contra osteoporozei, contra unor boli degenerative ale sistemului nervos. În acest sens, trebuie știut că simpla expunere a pielii de pe brațe și de pe gât la soare, vreme de 20 de minute, este suficient pentru că organismul să producă vitamina D necesară pentru 3 zile. Aceasta, pentru că la nivelul pielii fiecare om are celule receptoare care, atunci când sunt stimulate de soare, determină în mod natural sinteza acestei vitamine. Așadar, dacă vreți un plus de optimism și un antidot contra bolilor menopauzei, nu va feriți de soare, pentru că aceasta este un medicament cu acțiune benefică garantată. Urmăriți să faceți cât mai des posibil băi de soare, chiar dacă nu va expuneți decât parțial corpul, pentru că aceste băi sunt suficiente pentru a pune organismul la treabă, ca să-și sintetizeze singur vitamina D de care are nevoie. Mai mult, băile de soare reduc semnificativ sau elimină durerile musculare sau articulare, având efect calmant.
FORMIDABILUL LĂPTIȘOR DE MATCĂ
Este un produs al stupului care menține echilibrul endocrin și, foarte important, ajută la procesele de regenerare ale organismului. Pe urmă, la fel ca soarele sau sportul, acesta este un antidepresiv redutabil, ale cărui efecte se simt de la primele doze. Se administrează câte 1-3 grame de laptisor de matcă proaspăt (conservat la frigider) sau, mai bine, conservat în miere. Este un energizant foarte puternic care, între altele, stopează procesele de îmbătrânire în special la femei, dar nu numai. Are o mare eficiență pentru prevenirea și pentru oprirea procesului de fragilizare a oaselor, pentru tratarea bolilor de piele care apar sau se agravează odată cu vârsta. Iar cel mai important efect al său este acela de prevenire sau ameliorare a bolilor sistemului nervos, cum ar fi maladia Alzheimer, maladia Parkinson, demența vasculară.
ALIMENTE – MEDICAMENT
Ingredientul “de aur” în regimul alimentar al femeilor de vârsta a treia este clorofila sau, mai exact, legumele și zarzavaturile care o conțin. Apoi, toate legumele și fructele consumate proaspete, netratate termic, au un efect pozitiv, resimțit în câteva luni, asupra echilibrului hormonal și cardio-vascular. Nenumărate studii arată ca un regim cu multe alimente vegetale bogate în clorofilă consumate pentru prevenirea și pentru combaterea bolilor menopauzei. De fapt, singur, regimul alimentar poate preveni zeci de boli ale vârstei a treia, altfel atât de dificil de tratat. Iată câteva dintre “medicamentele” cu efecte spectaculoase în cazul acestor afecțiuni
Broccoli, varza, conopida – aceste plante din familia cruciferelor, consumate crude sau preparate la aburi, au calitatea de a alcaliniza pH-ul organismului și de a restabili echilibrul sistemului endocrin, la fel ca și următoarele alimente:
Salata verde, spanacul, urzicile, rucola – toate aceste frunze, foarte bogate în clorofilă, sunt esențiale pentru ținerea sub control a osteoporozei. Efectele lor pozitive nu pot fi deocamdată explicate decât parțial, dar este cert că aportul de clorofilă din aceste frunze proaspete stopează procesul de dezasimilare a calciului și de pierdere a densității osoase.
Soia – din ea se obțin prin semisinteza substanțe farmaceutice cu o acțiune benefică, verificată clinic, contra osteoporozei. Cel mai simplu este însă să folosim ca hrană această leguminoasă cu efecte miraculoase. În alimentație, cele mai bune efecte provocate de soia apar atunci când ea este mâncată sub formă de boabe încolțite.
Rădăcina de țelină – se consuma în salatele de crudități, fiind un excepțional reîntineritor.
Frunzele verzi de pătrunjel, mărar, leuștean, țelină și tarhon – pe cât posibil, nu vor fi fierte în mâncăruri, ci vor fi adăugate separat, proaspete. Sunt un minunat reglator hormonal.
Ceapa verde și usturoiul – se consumă cât mai des, fiind întăritoare puternice, ajutând la procesele de regenerare ale organismului. Cel mai important efect îl au asupra aparatului cardio-vascular, prevenind și tratând hipertensiunea, infarctul și accidentul vascular.
Cerealele integrale – se consumă mai ales dimineața, sub formă de fulgi. Asigură un aport însemnat de minerale (cum ar fi magneziul sau manganul), precum și de vitamine din complexul B, care sunt recomandate în tratarea tulburărilor emoționale și ale osteoporozei.
Mierea de albine – va înlocui complet zahărul din alimentație, acesta fiind dăunător pentru metabolismul calciului în organism și pentru echilibrul hormonal.
Alte alimente recomandate în osteoporoză sunt sâmburii de caisă, fragii și zmeură, bananele, avocado.
OLEAGINOASELE
Sunt acele fructe și semințe din care se extrag uleiurile alimentare. Consumate nepreparate termic, oleaginoasele au un efect reglator hormonal uimitor de eficient, ele fiind indispensabile în alimentația femeilor care au trecut pragul de 45 de ani, în condițiile în care apariția bolilor specifice menopauzei este strict legată de modificările endocrine care apar în această perioadă.
Semințele de mac – sunt în momentul de față speranța nr.1 în tratamentul osteporozei. Consumate ca atare sau sub formă de ulei presat la rece (20-30 ml pe zi), ele ajută la restabilirea gradată a echilibrului endocrin și diminuează pierderea de masă osoasă. În ultimii ani, au fost raportate cazuri, mai ales din Cehia și Slovacia, de refacere a densității osoase a persoanelor care au urmat 12 luni de cură cu ulei de semințe de mac, dar confirmările științifice riguroase încă nu au apărut.
Miezul de nucă – este cel mai bun înlocuitor pentru proteinele și grăsimile animale care vor fi scoase obligatoriu din alimentația femeilor cu boli cardiace, tumori uterine sau mamare, ori cu osteoporoză. Alături de miezul de nucă, se vor consuma semințele de floarea-soarelui, de dovleac, arahide, alune, seminte de caju, fistic.
Uleiul extravirgin de măsline – va înlocui complet uleiurile rafinate, fie ele de floarea-soarelui, de măsline sau de soia. Studiile științifice arată că uleiul etravirgin de măsline este un excelent estrogen natural, care compensează deficitul din acest hormon (implicat, între altele, în asimilarea calciului și în menținerea densității osoase), deficit care apare dupa instalarea menopauzei.
ALIMENTE INTERZISE
Exista câțiva adevărați inamici ai sănătății femeii de vârsta a treia, care sunt cu atât mai periculoși, cu cât în această perioadă a vieții procesele de detoxifiere sunt mai lente. Primii pe listă sunt: cafeaua și băuturile de tip cola, care obosesc rapid sistemul nervos la această vârstă, predispunând la schimbări bruște de dispoziție, la tulburări de memorie și de somn. Apoi, cofeina favorizează osteoporoza, cantitatea de calciu eliminată din organism crescând de cinci ori din cauza acestei substanțe. Același efect îl au și ciocolata și produsele similare cu cacao, dar și băuturile acidulate.
Dezechilibrele hormonale care conduc la îmbătrânirea accelerată a țesuturilor și la apariția tumorilor sunt produse de alimentele foarte bogate în proteine animale (în special produsele pe bază de carne de porc, de vacă, de oaie ori de vânat). Același efect îl au consumul de alcool, precum și fumatul, care sunt de asemenea contraindicate strict. Interesant este că și excesul de fibre alimentare (conținute de coaja grâului, de anumite legume) este contraindicat, pentru că împiedică asimilarea corectă a calciului și a altor vitamine și minerale în intestin. Administrate însă o dată pe zi sau chiar o dată la două zile, dar în doze mai mari, fibrele alimentare sunt benefice, ajutând la normalizarea metabolismului.
Nu putem încheia însă lista alimentelor contraindicate în afecțiunile specifice menopauzei, fără a pomeni de aditivi alimentari sintetici, celebrele E-uri, care afectează sistemul osos, iar cel mai grav efect al lor este acela că accelerează apariția bolii Alzheimer. Cele mai periculoase E-uri se pare că sunt cele din dulciuri (aspartamul, zaharina, coloranții, conservanții și substanțele folosite pentru potențarea gustului), acestea accelerând procesul de îmbătrânire a celulelor nervoase, favorizând pierderile de memorie și deficitul de atenție.
TRATAMENTE CU PLANTE
Angelica de China – se administrează sub formă de extract obținut din rădăcina plantei. Conține substanțe estrogene, care compensează deficitul hormonului feminin din organism, care creează majoritatea simptomelor asociate menopauzei. Se administreaza zilnic câte 800-1000 mg de extract din această plantă, tratamentul durând două luni, urmate de 12 zile de pauză, după care se poate relua. Această cură este foarte eficientă contra propapsului uterin, a osteoporozei, a tulburărilor emoționale care preced menopauza, a bolilor de piele care apar sau se agravează la vârsta a treia.
Păducel + Talpa gâștei – aceste două plante, sub formă de extracte concentrate, formează un tandem formidabil în lupta cu tulburările cardio-vasculare asociate menopauzei. Se administrează câte 300-400 mg din fiecare extract, zilnic, pe o perioadă de minimum 3 luni. Aceasta combinație reglează tensiunea arterială, micșorează frecvența cardiacă, crește capacitatea de contracție a mușchiului cardiac, corectează extrasistolele. La nivel psihic, are un efect calmant al stărilor de anxietate, îmbunătățind totodată relaxarea și somnul.
Măslinul – frunzele sale au un efect puternic de reglare a nivelului de colesterol, dar și a cantității de glucoză și grăsimi din sânge. Se țin cure de 30 de zile, timp în care se iau câte 4-8 grame de pulbere sau câte 600-800 mg de extract, zilnic. Este recomandat în special femeilor care, datorită încetinirii metabolismului, corelată cu menopauza, se confruntă cu creșteri în greutate, diabet, valori ridicate ale colesterolului rău (LDL) și ale trigliceridelor.