sâmbătă, aprilie 20G2G - Get 2 Gether

5 lucruri pe care sa le faci dimineata. Cum isi incep ziua oamenii de succes

1) Noteaza-ti in fiecare dimineata 10 motive pentru care esti recunoscator

Apoi, in dreptul fiecaruia, explica putin mai in detaliu (1-2 propozitii) de ce esti recunoscator pentru acel lucru. Apoi, dupa ce ai terminat aceasta lista, citeste-o din nou (in gand sau cu voce tare), incearca sa simti acel sentiment de recunostinta si pentru fiecare din cele 10 motive spune “Multumesc!”.

Pentru acest exercitiu poti folosi Cartea Recunostintei a Rhondei Byrne. Este un exercitiu destul de usor, ar trebui sa-ti ia maxim 15 minute, insa iti garantez ca vor fi probabil cele mai importante 15 minute din intreaga zi. Daca nu iti gasesti timp pentru acest exercitiu, inseamna ca NU esti inca pregatit sa pasesti pe drumul spre succes.

Si fiindca atunci cand fac un lucru, imi place sa-l fac cat pot eu de bine, m-am gandit ca m-ar ajuta si mai mult daca, pe langa acest exercitiu, as mai incorpora alte cateva in rutina mea de dimineata. Astfel am cautat ce alte obiceiuri mai au oamenii de succes si am ales cateva care mi se potriveau cel mai bine si am hotarat sa le adaug pe lista mea de “Primele lucruri de facut dimineata”. Iata care sunt acestea:

2) Trezeste-te mai devreme dimineata

Al 2-lea lucru pe care mi l-am propus este sa ma trezesc in fiecare dimineata cu o ora mai devreme, de luni pana sambata. Duminica, de obicei, imi stabilesc un program mai relaxat.

Sincer, nu cred ca exista vreun om de succes care sa se scoale tarziu. In toate biografiile pe care le-am citit, am descoperit ca acesta este un alt lucru pe care-l au in comun toti oamenii de succes: se trezesc dimineata devreme, intre 4:30 si maxim 6:00, desi pentru multi dintre ei, ora 6:00 este deja cam tarziu.

Avand in vedere ca alcatuirea listei de la primul punct, plus celelalte lucruri pe care vreau sa le fac in fiecare dimineata necesita timp suplimentar, mi-am propus sa ma trezesc in fiecare zi cu o ora mai devreme. Este recomandat ca aceasta schimbare sa se faca treptat, incepand mai intai prin trezirea cu doar 15 minute mai devreme, apoi mentinand acest obicei cateva zile, pana ne obisnuim cu el. Apoi setam ceasul cu alte 15 minute mai devreme pentru alte cateva zile si asa mai departe, pana ajungem la obiectivul propus – in cazul meu, trezirea cu o ora mai devreme.

3) 15 minute de vizualizare in fiecare dimineata

Apoi, vreau sa dedic in fiecare dimineata 15 minute vizualizarii. Acest exercitiu se combina foarte bine cu exercitiul de la punctul 1.

Dupa ce imi fac lista cu lucrurile pentru care sunt recunoscator, vreau sa petrec alte 15 minute gandindu-ma la obiectivele principale, vizualizand modul in care as dori sa decurca lucrurile in ziua respectiva, facandu-mi planuri legat de modul in care ar trebui sa-mi administrez timpul pentru a fi cat mai eficient.

Tony Robbins este unul dintre principalii promotori ai acestei tehnici, recomandand alocarea a minim 15 minute in fiecare zi vizualizarii. Acesta este un exercitiu excelent, deoarece te va ajuta sa-ti pui gandurile in ordine, sa fii mai motivat sa te apuci de lucru pentru a-ti indeplini obiectivele, vei fi mai eficient si vei avea un randament mai bun.

4) Noteaza-ti zilnic obiectivele principale

Scrie in fiecare dimineata, pe o foaie de hartie, cele mai importante 10-15 obiective pentru anul curent. Acesta este un alt exercitiu excelent pe care-l recomanda Brian Tracy in cartile si programele sale. Este foarte important sa faci zilnic aceasta lista de obiective, deoarece, de fiecare data cand le vei scrie, iti vei aminti ca ti-ai propus sa realizezi anumite lucruri pana la sfarsitul anului, te vei gandi la ele si cresc sansele de a face ceva in directia realizarii lor.

Amintindu-ti in mod constant faptul ca ai de indeplinit niste obiective te va ajuta sa-ti organizezi timpul mult mai eficient, si in final, sa realizezi cat mai multe din obiectivele propuse.

5) Fa miscare timp de 15-30 minute

Foarte multa lume, atunci cand isi planifica ziua, pune de obicei exercitiile la sfarsitul zilei, dupa ce termina celelalte activitati. Insa, problema este ca in majoritatea cazurilor, datorita oboselii sau plictiselii, gasim tot felul de scuze si ne vedem nevoiti sa “amanam” exercitiile pe a 2-a zi, deoarece “este tarziu”, “avem atatea de facut si deja este ora 10 seara”, “tocmai ce am luat cina” si asa mai departe.

Toate acestea sunt scuze si ca orice fiinta umana, este normal sa le gasim. Suntem genetic programati pentru a ramane in zona de confort, de a nu face lucruri care sa ne scoata din rutina cotidiana sau din confortul nostru zilnic.

Despre beneficiile miscarii nu cred ca are rost sa amintesc, pentru ca ati mai auzit de ele, cu siguranta. De aceea, sacrificati macar 15 minute in fiecare dimineata pentru a face putina miscare. Poate fi vorba de cateva exercitii aerobice, mers sau alergat pe banda rulanta sau in aer liber, exercitii cu greutati pentru mentinerea tonusului muscular si asa mai departe, alege fiecare ce i se potriveste cel mai bine.

Astea sunt cele 5 lucruri pe care vreau sa le integrez in rutina mea de dimineata.

Iata, din nou, pe scurt, care sunt cele 5 sfaturi:

1) trezeste-te cu cel putin jumatate de ora-o ora mai devreme, in fiecare dimineata

2) fa o lista cu 10 motive pentru care esti recunoscator

3) vizualizeaza timp de 15 minute

4) scrie zilnic pe o foaie de hartie cele mai importante 10-15 obiective pentru anul curent

5) fa miscare cel putin 15 minute in fiecare dimineata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *