sâmbătă, aprilie 20G2G - Get 2 Gether

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA DUCE LA AVC

Hipertensiunea arteriala (HTA) este una dintre bolle silentioase, des intalnite printre romani. Unii sufera chiar fara sa stie. Si poate duce la complicatii intr-o clipita!

Cam 1 din 3 romani sufera din cauza tensiunii mari. Dar trist este ca nu numai adultii, ci si copii au inceput sa fie afectati. Caci, nefiind dureroasa si simtitor simptomatica, poate curma viata in orice moment, in urma unui atac vascular cerebral sau a unui infarct. Din fericire, poate fi prevenita si tinuta sub control.

NU E BOALA DE BATRANETE!

Potrivit celui mai recent studiu, in Romania, aproximativ 7,4 milioane de persoane sufera de HTA. Specialistii cardiologi trag un semnal de alarma si ne indeamna sa luam masuri impotriva factorilor de risc. Daca pana mai ieri, le era caracteristica varstnicilor, acum, tot mai multi tineri si chiar copii sunt afectati. Obezitatea si sedentarismul isi spun cuvantul. De obicei, boala nu se manifesta, cu exceptia unor cazuri in care pot aparea dureri de cap. E drept ca HTA poate fi si o consecinta a unor alte boli, precum cele cardiovasculare, hormonale, de rinichi, endocrine. Insa, in general,obezitatea e de vina. Or, HTA netratata la timp poate duce la complicatii deosebit de grave, precum atac de cord, accident vascular, insuficienta cardiaca, boli renale cronice.

TINE CONT DE SISTEMUL FAST!

Cel mai rapid mijloc de avertizare si diagnosticare a AVC este sistemul FAST.

F (face=fata) – pune pacietul sa zambeasca si vezi daca fata nu e simetrica sau buza cazuta intr-o parte.

A (arms=brate) – pune pacientul sa ridice ambele brate si vezi daca unul dintre ele ramane mai jos.

S (speech=vorbire) – pune pacientul sa spuna o propozitie scurta si vezi daca are dificultati in vorbire sau nu isi gaseste cuvintele

T (time=timp) – cel mai important factor. Pentru ca AVC trebuie tratat medicamentos sau chirurgical cat mai rapid pentru a preveni dizabilitatile pe termen lung, atacurile uletrioare cu potential grav si leziunile permanente asupra creierului.

ATENTIE LA TENSIUNEA ARTERIALA MARE!

La 90% dintre cei cu HTA nu exista o cauza anume a bolii. Se iau in considerare factori de risc precum varsta, greutatea, stresul, alimentatia, mostenirea genetica, anumite boli renale sau anomalii ale glandei tiroide. Desi duce la aparitia bolilor cardiovasculare, colesterolul marit nu este perceput ca potential pericol pentru starea de sanatate. Leacul miraculos al reglarii tensiunii se dovedeste a fi un stil de viata sanatos, fara fumar si sare. In cazurile mai grave, este nevoie si de tratament. Cu varsta, vasele sangvine se ingroasa si se infunda pe alocuri. Pana la insuficienta cardiaca, aritmii, infarct, AVC sau alte afectiuni ce se pot finaliza prin deces ori invaliditate nu mai e decat un pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *