sâmbătă, februarie 24G2G - Get 2 Gether

DESHIDRATAREA SI IMPORTANTA ELECTROLITILOR

Exista multe cauze care pot duce la deshidratare, printre care caldura, exercitiile fizice intense, afectiunile renale, varsaturile, diareea si anumite afectiuni cronice precum diabetul.
Deshidratarea paote afecta nivelul electrolitilor din corp – minerale cu incarcatura electrica ce se ragasesc in vasele sangvine, urina si fluide. Electrolitii trebuie mentinuti intr-un echilibru pentru ca organismul sa functioneze normal. In caz contrar, sistemele vitale ale acestuia pot fi afectate, provocand dezechilibre grave precum coma, convulsii, stop cardiac.
ELECTROLITII
Nivelurile de electroliti din corp pot deveni prea mici sau prea mari. Acest lucru se poate intampla atunci cand cantitatea de apa din corp sufera modificari, provocand deshidratare sau hiperhidratare. Problemele apar cel mai adesea cu nivelurile de sodiu, potasiu sau calciu. Simptomele deshidratarii includ buze si gura uscata, ritm cardiac rapid si scaderea cantitatii de urina.
SODIU
Este unul dintre electrolitii cei mai importanti din organism, el regleaza cantitatea totala de apa din corp si joaca un rol major in semnalizarea neuronala si nervoasa. Simptomele asociate nivelului scazut de sodiu includ cefalee, greata si varsaturi, confuzie si oboseala.
POTASIU
Are un rol deosebit de important in contractia musculara si ritmul inimii. Cea mai mare cantitate de potasiu din organism este stocata in interiorul celulelor, astfel incat modificari mici ale concentratiei de potasiu in vasele sangvine pot avea consecinte grave asupra sanatatii. Deshidratarea poate duce la hiperkalemie.
CALCIU
Este cel mai abundent eletrolit din organism. 99% din cantitatea de calciu din organism este stocata in dinti si oase, avand rol de mentinere a sanatatii acestora. De asemenea, calciul ajuta la contractarea musculara, buna functionare a sistemului nervos, coagularea sangelui si mentinerea functiei cardiace normale.
TRATAMENT SI PREVENTIE
Pentru a compensa lipsa acestor compusi importanti si pentru a evita deshidratarea, se recomanda un consum frecvent de lichide, mai ales cand transpiram foarte mult, suntem implicati in activitati fizice intense sau dupa episoade diareice. In cazurile severe de deshidratare, pot fi necesare fluide intravenoase care contin clorura de sodiu, potasiu si glucoza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *