vineri, februarie 23G2G - Get 2 Gether

CURA CU LICHIDE – MAREA PRIMENIRE DE PRIMĂVARĂ

Fiecare schimbare de anotimp îi cere organismului nostru o adaptare. Legile cosmice sunt făcute și pentru pământeni. Asemenea naturii, care iese din somnul iernii, făptura noastră “încolțește” și “înverzește” și ea sub soarele primăverii, cuprinsă de aceeași undă universală de renaștere. Dar pentru că transformarea să fie mai completă și organismul nostru cât mai apt să primească binefacerea noului anotimp, ar trebui să ne primenim, să facem o “curățenie mare”, așa cum fac bunele gospodine pentru întâmpinarea sărbătorilor Paștilor. Cura pe care o prezentăm și care se ține doar o singură săptămână, nu numai că purifică organismul, eliminând toate reziduurile toxice care zac în el, dar, pe deasupra, ne mai și ușurează de kilogramele depuse în lunile de iarnă și frig. În doar șapte zile puteți slăbi cinci kilograme, iar starea dumeavoastră de spirit se va îmbunătăți.

Cura de primăvara cu lichide este ușor de ținut și foarte eficientă. Ea conține un minimum de calorii cuprinse între 200-400 pe zi. Datorită ei, corpul elimină toate otrăvurile, zgurile alimentare sunt spălate, organele devin “ca noi”. Foamea de lup este rară în acest regim. În schimb, sentimentul de “formă maximă” este predominant. Durata minimă a curei este de șapte zile. Ideal ar fi să fie ținută două săptămâni. Dar chiar și cura scurtă, de 1-2 zile, își dovedesc utilitatea, fiind un miniconcediu pentru organism. Lucru foarte important în timpul curei: se beau multe lichide. Trei litri pe zi cel puțin. În afara ceaiurilor de plante (roiniță, urzică vie, măceșe) sunt admise numai apele minerale neacidulate. Alcoolul și celelalte lichide calorice sunt interzise. Alegeți ce vă convine mai mult: supele, infuziile, sucurile de legume și fructe sau zărul (moarea) de varză acră.

PERIOADA DE PREGĂTIRE

În săptămâna dinaintea curei, consumul de carne trebuie redus drastic. Reduceți, de asemenea, consumul de cafea, ceai negru, alcool, tutun, zahăr și dulciuri. Renuntați la somnifere și calmante. Goliți frigiderul, ca să nu fiți tentate de mâncare. Înlăturați teama că lichidele înseamnă foame. Gândiți-vă că țineți o cură deplină de sănătate. Ultima zi înainte de cură este o zi de adaptare. Prin ea, corpul e pregătit pentru regim. În ziua respectivă se mănâncă doar fructe proaspete, în soiuri și cantități la alegere. Obligatorii sunt merele. Bananele sunt îngăduite doar dimineața.

REGIMUL CU CEAIURI, ZEAMĂ DE LEGUME ȘI SUC DE FRUCTE

În acest tip de cură, micul dejun se compune din ceai de plante, prânzul din zeamă fiartă și strecurată din legume, iar cina din suc de fructe. În perioadele dintre mese, trebuie să se bea cât mai multă apă.

Dimineața: Două cești de ceai de plante cu miere (o linguriță). Alimentează creierul cu glucoza necesară. Sunt îngăduite și ceaiul rusesc ori cafeaua, mai ales pentru hipotensivi.

Prânzul: Zeamă de supă fierbinte:

1 Se curăță și se taie mărunt circa 80 g din următoarele legume: morcovi, țelină, pătrunjel, păstârnac, gulii, conopidă, varză, ceapă, un cățel de usturoi, o roșie, un ardei și tot ce mai găsiți de sezon.

2 Puneți-le la fiert într-un litru și jumătate de apă, adăugând sare și lăsați-le la foc mic, cu capac, până se fierb.

3 Strecurați lichidul și beți supa încet.

4 Atenție: legumele fierte nu se mănâncă. Zeama de legume furnizează organismului vitamine, substanțe minerale și oligoelemente.

După-amiaza: Două cești de ceai de plante cu o linguriță de miere sau apă plată.

Cina: Suc de fructe, de preferință făcut în casă, pentru a fi cât mai proaspăt (indiferent că radeți fructele și-apoi le stoarceți ori le băgați în centrifugă). Cantitatea: o jumătate de litru. Nu adăugați zahăr. Cele mai indicate fructe sunt: merele, portocalele, grepfruitul. Se pot consuma și combinate, adăugându-se suc de lămaie, proaspăt stors. Fructele trebuie alese în funcție de toleranța organismului. Feriți-vă de toate cele care vă balonează. Sucurile trebuie preparate proaspăt. Sunt excluse cele din comerț. Absolut toate conțin conservanți.

REGIMUL CU ZEAMĂ DE VARZĂ ACRĂ

Dr. Helmut Anemuller, unul dintre cei mai cunoscuți nutritioniști germani, recomandă cura cu zeamă de varză acră, pentru că prin ea, corpul primește o cantitate însemnată de albumină și vitamină C. Pentru consumul de moare de varză nu exista program. Fiecare bea dupa cum îi convine mai mult, un litru de lichid pe zi. Lui îi trebuie să i se adauge și câteva reprize zilnice de infuzii de plante: în prima și a doua zi – urzică, a treia și a patra zi – măceșe, în zilele 5-7 zile – roiniță sau gura-leului. Se îngăduie și 100-150 g morcovi cruzi.

ZIUA DE CONSOLIDARE

La sfârșitul curei cu lichide, deci în ziua a opta, corpul trebuie să fie reobișnuit cu mâncarea solidă. De aceea, în ziua respectivă, mâncați doar feluri ușoare.

Dimineața: fulgi de porumb sau ovăz amestecați cu un măr ras.

Prânz: supă de cartofi și salată verde, cu lămâie și untdelemn.

După-amiază: ceai de plante și o felie de pâine prăjită.

Seara: ceai de plante și o felie de pâine prăjită unsă cu unt. Din ziua a 9-a, puteți să reîncepeți să mâncați normal. Organismul dumneavoastră este pregătit să întâmpine primăvara cu forțe noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *